Wie bereikt in de ochtendspits als eerste vanuit Etten-Leur de Grote Markt in Breda?

  • Logistiek & Vervoer

Wat is het handigste en snelste vervoersmiddel in de spits? De Rush Hour Race moet uitsluitsel geven op die vraag.

Wie bereikt in de ochtendspits als eerste vanuit Etten-Leur de Grote Markt in Breda?

Vijf bekende Bredanaars, Aad Ouborg, Ruud Benard, Michiel van Nispen, Armand van der Smissen en Jurgen van den Goorbergh gaan op donderdag 18 september de strijd met elkaar aan. Elk reizen ze op hun eigen manier: met de auto, op een Speed Pedelec, met een E-bike, een gewone fiets en met het openbaar vervoer.

Wat is het handigste en snelste vervoersmiddel in de spits? De Rush Hour Race moet uitsluitsel geven op die vraag. Het startschot voor de race wordt gegeven door wethouder Jan van Hal van Etten-Leur op donderdagochtend 18 september om 07.55 uur op het Stationsplein in Etten-Leur.

Topondernemer Aad Ouborg neemt het met zijn auto op tegen kamerlid Michiel van Nispen die met het openbaar vervoer reist met eindpunt Grote Markt Breda. Motorcoureur Jurgen van den Goorbergh, duatleet Armand van der Smissen en Ruud Benard proberen elk als eerste de Grote Markt (stadhuis) in Breda per fiets te bereiken. Uiteraard moeten ze zich daarbij houden aan de algemeen geldende verkeersregels.

Wethouder Selçuk Akinci van Breda vlagt de deelnemers af bij de finish op de Grote Markt in Breda. Wethouder Akinci: “Veel mensen denken even snel de auto te pakken, wanneer ze haast hebben. Maar zo snel is die auto in mijn beleving niet. Deze Rush Hour Race moet voor eens en voor altijd antwoord geven op de vraag welk vervoermiddel het wint. Mijn vermoeden: de fiets is niet alleen de schoonste, goedkoopste en meest gezonde manier om van Etten-Leur naar Breda te komen, maar ook de snelste.”

Tien jaar F58

De actie is mede bedoeld om de aandacht te vestigen op de zogenoemde F58. Deze ‘fietssnelweg’ tussen Breda en Etten-Leur bestaat dit jaar namelijk tien jaar. Het is een vrijliggend fietspad in twee richtingen in rood asfalt van 3,5 meter breed. De snelfietsroute is, vanaf de westzijde van het centrum van Breda tot aan de rand van Etten-Leur, ongeveer 7,5 kilometer lang. De fietsroute biedt een goed en snel alternatief voor automobilisten die anders via de A58, de Liesbosweg en Leursebaan tussen Breda en Etten-Leur rijden.

De fietsroute bevat slechts één verkeerslicht en krijgt bij de overige kruispunten voorrang.

De routeverbeteringen die in 2004 zijn gerealiseerd zijn tot stand gekomen met een bijdrage van de  provincie, die samen met Breda een voorbeeldfietsroute wilde neerleggen met als doel het interlokale fietsverkeer te stimuleren. Het gebruik is de afgelopen jaar tussen Breda en Etten-Leur verviervoudigd.

Start en finish: vrij toegankelijk

De start en finish van de race zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Voor en na de wedstrijd is er de mogelijkheid om met de deelnemers aan de wedstrijd op de foto te gaan. De foto’s zijn later terug te vinden op de bijbehorende Facebookpagina: facebook.com/076fietst.

076 fietst

De Rush Hour Race is één van de acties in het kader van de campagne 076 fietst. Met deze campagne wil de Gemeente Breda meer mensen vaker op de fiets krijgen en tegelijkertijd het veilige gebruik van de fiets stimuleren.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!