Windpark Gemini stimulans werkgelegenheid

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Rijksdienst voor ondernemend Nederland

Met een bedrag van 2,8 miljard euro is de grootste projectfinanciering van een offshore windpark tot op heden voltooid.

Windpark Gemini stimulans werkgelegenheid

Het Gemini offshore windpark gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de doelen die in het Energieakkoord zijn afgesproken en zal naar verwachting een boost geven aan de werkgelegenheid in Nederland en omstreken.

Tweelingpark

Gemini heet niet voor niets ‘tweeling’: het totale windpark gaat bestaan uit twee offshore windparken, elk met een vermogen van 300 MW. Gemini zal 85 km boven de kust van Groningen, ten noorden van Schiermonnikoog, worden gebouwd. Van Oord is verantwoordelijk voor de bouw, Siemens levert de turbines. Beide bedrijven zijn medefinanciers van dit enorme project, naast de onafhankelijke Canadese energieproducent Northland Power Inc. en N.V. HVC. De rest van de financiering komt onder meer van de Europese Investeringsbank.

Aanlooptijd

Na een lange aanlooptijd kan de bouw nu eindelijk beginnen. Al in 2010 werd het project via een tender voor wind op zee van de Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE) goedgekeurd en werd een beschikking afgegeven. Nu de financiering rond is, heeft Northland Power binnen Gemini een leidende rol tijdens de bouw- en operationele fase.

2,6 TWh duurzame energie per jaar

Naar verwachting is het windpark in 2017 operationeel. Vanaf dat jaar zal offshore windenergie door de geschatte productie van Gemini van 2,6 TWh per jaar een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. De opgewekte duurzame energie is voldoende om te voorzien in de energiebehoefte van 785.000 huishoudens.

Werkgelegenheidsboost

Het grootste projectgefinancierde offshore windpark ter wereld tot op heden zal overigens niet alleen helpen in het streven naar een onafhankelijke energievoorziening en het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland en Europa. Ook de werkgelegenheid in Nederland, met name in Groningen en de Eemshaven, krijgt – als alles gaat zoals gehoopt – een geweldige boost.
 
Ga naar www.geminiwindpark.nl voor meer informatie.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!