Young Professionals in Zuid-Oost Nederland buigen zich over groeiende tekort aan technisch talent

  • Technologie
  • Bron: High Tech NL

Op dinsdag 26 juni kwamen ruim 100 Young Professionals bij elkaar om te brainstormen over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het groeiende tekort aan technisch talent in Zuid-Oost Nederland.

Young Professionals in Zuid-Oost Nederland buigen zich over groeiende tekort aan technisch talent

De ontmoeting vond plaats tijdens het 3e High Tech NL Young Professionals Event ‘Attract & Retain Talent’ dat gezamenlijk door de Young Professional Boards van 6 grote organisaties (ASML, NXP, Philips, Océ, Vanderlande en VDL-ETG) en High Tech NL georganiseerd werd.

Een dringende behoefte aan talent

De deelnemers werden in teams uitgedaagd om praktische ideeën te bedenken voor dit tekort aan toekomstig talent. Een onderwerp waar Stijn Steenakkers, sinds eind mei wethouder voor onder andere Economie, Innovatie en Onderwijs in Eindhoven, zich nadrukkelijk mee wil gaan bezighouden: ‘Deze regio heeft dringend behoefte aan talent om te kunnen groeien. Juist jonge professionals, die reeds aan het werk zijn, hebben nog veel binding met de volgende generatie, die nu voor een studie- en/of beroepskeuze staat. Daarom is het goed dat juist zíj mee nadenken over oplossingen om dat tekort te laten verdwijnen.”

Design Thinking

Door middel van ‘Design Thinking’, een creatieve methode om ideeën te genereren werden onderwerpen aangepakt zoals: ‘Hoe laat je de jeugd zien wat een hightechbedrijf te bieden heeft?’, ‘Hoe zorg je dat buitenlandse kenniswerkers makkelijk integreren en hun weg vinden in het bedrijf en hun omgeving?’ of ‘Hoe kun je meer talent aantrekken en behouden voor de regio?’. Hierbij werd nadrukkelijk gelet op creativiteit en praktische toepasbaarheid. De beste 4 ideeën werden met een korte en krachtige pitch gepresenteerd aan een jury bestaande uit leden van Brainport Development, Gemeente Eindhoven en senior (HR) management binnen de 6 organiserende bedrijven.

Brainport Buddy

Het idee over een ‘Brainport Buddy’ ving de meeste aandacht en ontving de eerste YPE award. Door middel van een platform in combinatie met een app wordt hiermee een medewerker die niet uit de regio komt gekoppeld aan een ‘lokale’ medewerker: de buddy.

Naast dit idee werd uitgebreid gesproken over de mogelijkheden om nieuwe mensen in deze regio zich te laten thuis voelen. De jury was onder de indruk van de gehouden pitches en het resultaat dat in het tijdsbestek van slechts 1 middag bereikt is. De ideeën gaven voldoende input voor verdere ontwikkeling en de jury nodigde de groepen dan ook uit om mee te denken aan vervolgstappen om de ideeën verder te concretiseren. Al snel bleek tijdens de presentaties en workshops dat het aantrekken en behouden van talent een onderwerp is waar iedereen een bijdrage aan kan leveren.

Young Professionals Event

Het Young Professionals Event werd voor het eerst in 2016 georganiseerd. Het doel van deze samenwerking is om Young Professionals in de regio enerzijds met elkaar te verbinden en anderzijds om het delen van kennis en uitdagingen die het werken in de hightechindustrie met zich meebrengt te bevorderen. Nu na 2 worden ook gemeenschappelijke en regionale thema’s opgepakt die leven bij Young Professionals binnen de branche. ‘Afgevaardigden van elke deelnemende organisatie komen maandelijks bij elkaar om dit Young Professionals netwerk uit te bouwen en samen diverse activiteiten te ontwikkelen’ geeft Coen de Graaf, Manager Human Capital Program van High Tech NL aan, ‘een initiatief dat wij vanuit High Tech NL actief ondersteunen en faciliteren’.

Meer informatie over High Tech NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!