Zeeuwse arbeidsmarkt wordt krapper

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: UWV WERKbedrijf Zeeland

Het aantal ontstane vacatures is in het tweede kwartaal van 2015 verder toegenomen. De spanning op de arbeidsmarkt neemt toe in alle beroepsniveaus.

Zeeuwse arbeidsmarkt wordt krapper

In Zeeland is er een gemiddelde arbeidsspanning; op wetenschappelijk niveau is er een zeer krappe markt. Het aantal WW-uitkeringen is in augustus toegenomen.

Spanning op de arbeidsmarkt neemt toe

Een goede indicator voor economische groei is het aantal ontstane vacatures. In het tweede kwartaal van 2015 zijn dat er landelijk 217.000. Sinds het begin van de crisis in 2008 zijn er in het tweede kwartaal niet  meer zoveel vacatures ontstaan. In Zeeland neemt het  aantal ontstane vacatures in het tweede kwartaal van 2015 toe tot 7.500. Dat is het hoogste aantal sinds begin 2011, met uitzondering van het tweede kwartaal in 2014. Het aantal kortdurend werkzoekenden is afgenomen.

De  verbeteringen op de arbeidsmarkt leiden tot toenemende spanning. De spanning op de arbeidsmarkt wordt bepaald door de verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal kortdurend werkzoekenden. In het tweede kwartaal van 2015 zijn er in Zeeland 4.200 openstaande vacatures en zijn er 3.700 kortdurend werkzoekenden. De arbeidsmarkt spanning in Zeeland is daarmee te typeren als gemiddeld, net als een jaar geleden. De spanning op de arbeidsmarkt is over het algemeen hoger naarmate het beroepsniveau toeneemt. Voor de wetenschappelijke beroepen is er in Zeeland een zeer krappe markt.

Ten opzichte van Nederland zijn duidelijke verschillen zichtbaar. In Zeeland valt op dat er een krappe arbeidsmarkt is voor elementaire beroepen. Landelijk geldt hiervoor een zeer ruime arbeidsmarkt. In Zeeland is horeca en toerisme van belang. Deze sectoren hebben veel beroepen op elementair en  lager niveau (o.a.  schoonmaak). In Zeeland is, vanwege het toerisme, veel vraag naar dergelijk personeel.

Op elementair niveau is er dan ook krapte voor interieurverzorgers, maar ook voor laders & lossers. Op lager niveau is er een krappe arbeidsmarkt voor mechanisch operators en hulpkrachten horeca & verzorging. Verder is er een krappe arbeidsmarkt voor programmeurs, politieagenten (middelbaar niveau), systeemanalisten, therapeuten (hoger niveau) en artsen (wetenschappelijk niveau).

Toename WW-uitkeringen

Eind augustus 2015 zijn er in Zeeland 7.700 lopende WW-uitkeringen.  In augustus is het aantal lopende WW-uitkeringen in Zeeland met 1% toegenomen ten opzichte van juli 2015. Dat  is  een toename met 50  uitkeringen. In de meeste gemeenten stijgt het aantal WW-uitkeringen. Uitzonderingen zijn Middelburg, Reimerswaal en Terneuzen. Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland is op dit moment gelijk aan het aantal een jaar geleden. Landelijk is er een daling van 2,5%. Eind augustus zijn er landelijk 419.600 lopende WW-uitkeringen, een afname met 10.800 uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden.

In de meeste sectoren is het aantal WW-uitkeringen in augustus toegenomen. De stijging is in absolute zin het grootst in onderwijs, financiële en zakelijke diensten en zorg & welzijn. In handel en industrie neemt het aantal uitkeringen af.

Meer informatie over UWV WERKbedrijf Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!