Zeeuwse foodsector in beeld op Belgische televisie

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Foodport Zeeland

In de weekenden van 5 en 12 september presenteert het programma de foodsector in Zeeland aan de ruim 470.000 kijkers. Vaak wordt hierbij aan de typisch Zeeuwse producten uit de zee gedacht. De export uit Zeeland is echter veel breder.

Zeeuwse foodsector in beeld op Belgische televisie

Bedrijven als Lamb Weston/Meijer (aardappelproducten) en Zeelandia (grondstoffen voor bakkerijen) opereren wereldwijd. Het Zeeuwse bedrijfsleven voert met name aardappelen, uien, schaal- en schelpdieren en chemische producten uit. Samen zijn die goed voor de helft van de exportwaarde.

Het televisieprogramma NV Nederland op de nationale Belgische zakenzender Kanaal Z gaat op bezoek bij ondernemers in verschillende economische regio’s in Nederland. Het vestigingsklimaat en economische kansen worden hierbij in beeld gebracht. NV Nederland is een tv-programma en platform ter bevordering van de samenwerking tussen ondernemers, bedrijven en instellingen in Nederland en België.

In het programma wordt onder andere belicht:

  • Hoe de foodsector in Zeeland samen met de agro- en aquasectoren maar liefst 1,7 miljard euro productiewaarde en 15% van de werkgelegenheid in deze provincie vertegenwoordigt;
  • De rol van de mossel- en garnalenkweek in deze regio en daarbij betrokken producerende en verwerkende bedrijven;
  • Welke andere voedingsmiddelen een grote rol spelen in Zeeland en ontwikkelingen die zich voordoen in de productie, verwerking en distributie ervan;
  • Welke kansen er zijn voor Belgische en Nederlandse ondernemers in deze groeiende sector.

Belangrijke handelspartner

België is een belangrijke handelspartner van Nederland. En voor de provincie Zeeland zelfs de belangrijkste. Met name de foodsector is in deze relatie belangrijk. De bourgondische Belgen nemen bijvoorbeeld van de Zeeuwse mossel- en oesterexport respectievelijk 65% en 50% voor hun rekening. Daarnaast hebben diverse dienstverlenende bedrijven in Zeeland sterke banden met Belgische ondernemers, zoals de in de foodbranche gespecialiseerde advies- en ingenieursbureaus Uticon en Synergo. De voedingsindustrie in België heeft de afgelopen jaren een omzetstijging doorgemaakt naar 50 miljard euro.

Ook de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp en lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland Ben de Reu komen in de uitzendingen aan het woord en spreken onder andere over het belang van grensoverschrijdend zakendoen.

Voor de uitzendingen over Zeeland zijn in de afgelopen maanden meer dan 200 Zeeuwse ondernemers geïnterviewd door NV Nederland. In andere afleveringen komen het vestigingsklimaat en de belangrijke economische clusters toerisme en transport & logistiek aan bod. Ook wordt binnenkort het relatief onbekende cluster metaal en machinebouw belicht.

Uitzendingen

De uitzendingen zijn vanaf zaterdagochtend 12 uur tot maandagavond 19.50 uur minimaal 40 keer te zien op Kanaal Z. Alle programma’s kunnen integraal en per item worden teruggekeken op de website nvnl.tv. Hier staan ook de contactgegevens vermeld van de bedrijven/organisaties die aan bod komen in de uitzendingen.

Video bij artikel

Meer informatie over FoodDelta Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!