Zonnefietspad SolaRoad geopend door Minister Kamp

  • Innovatie & MVO
  • Bron: TNO

Op 12 november 2014 is SolaRoad geopend. Samen met een aantal partners ontwikkelde TNO de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit. Ter officiële opening fietste Minister Kamp samen met Gedeputeerde mevrouw Post over de eerste meters SolaRoad.

Zonnefietspad SolaRoad geopend door Minister Kamp

Elektriciteit uit een fietspad

Op initiatief van TNO werd dit innovatietraject ontwikkeld samen met Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra. Het proeftracé van een kleine honderd meter bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. Het ontstaan van deze ‘weg van de toekomst’ is te zien in de nieuwe video van SolaRoad.

Dit proeftracé van SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203, ter hoogte van de Texaco aan de spoorzijde (GPS data: 52.493875, 4.767134).

De weg van de toekomst

De zonnestroom uit de weg kan worden toegepast voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. SolaRoad is een levend lab voor praktijktests. De komende drie jaar zullen diverse metingen en tests worden uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De eerste resultaten sinds de ingebruikname van het fietspad op 22 oktober 2014 zijn veelbelovend.

TNO werkt met verschillende partners aan oplossingen voor verduurzaming van de energiemix en meer energie-efficiëntie. SolaRoad is genomineerd voor de Accenture Innovation Award.

Documenten

Folder SolaRoad

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!