5 maatregelen om de gevolgen van lasdamp te minimaliseren

  • Bouw

Dat lassers die in aanraking komen met lasdamp en lasrook een verhoogde kans op gezondheidsproblemen hebben, is al lang bekend. Ook hier geldt daarom: voorkomen is beter dan genezen. Maar welke maatregelen kun je nemen om te zorgen voor een gezonder werkklimaat?

5 maatregelen om de gevolgen van lasdamp te minimaliseren

Er zijn drie manieren waarop je de arbeidsomstandigheden voor lassers, en ander personeel dat in de hal rondloopt, kunt verbeteren en de gezondheidsschade kunt minimaliseren. De wettelijk vastgestelde grenswaarden gelden hierbij als uitgangspunt.

1. Minder schadelijke stoffen en dampen afgeeft

Bronaanpak is het eerste wat de Arbowet voorschrijft om blootstelling aan lasrook en lasdamp te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn: minder lassen door toepassing van een andere verbindingstechniek of kiezen voor een lasproces waarbij minder lasrook en lasdamp vrijkomt. Ook het verwijderen van deklagen zoals vuil, vet, olie, roest of verf, voordat je gaat lassen is een maatregel. Bij verhitting komen dan minder schadelijke stoffen en dampen vrij.

2. Realiseer afzuiging bij de bron

Indien bronaanpak niet mogelijk is of onvoldoende werkt dien je bronafzuiging toe te passen in de vorm van een vaste afzuigkap of toortsafzuiging. Een lastoorts met geïntegreerde lasrook- en lasdampafzuiging zuigt 90 tot 95 procent van de gevaarlijke stoffen bij de bron weg, wat op zijn beurt resulteert in serieuze gezondheidswinst.

3. Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen

Een laatste maatregel om de werkomgeving voor lassers te verbeteren zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bijzondere kleding of een gefiltere laskap. In een dergelijke laskap wordt continu schone lucht geblazen, zodat je ervan verzekert bent dat je lassers altijd lasrook vrije lucht inademen.

Sla twee vliegen in één klap

Met bovenstaande maatregelen zijn je lassers vrijwel optimaal beschermd en zet je een grote stap naar een gezond werkklimaat. Maar de kans is natuurlijk groot dat er ook nog andere werknemers in de hal rondlopen. Houd je in dit proces ook rekening met hen? Door ventilatie toe te passen in de gehele ruimte zorg je ervoor dat niet alleen je lassers, maar al het personeel in een gezond werkklimaat werkt. Dit kan door middel van natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of hybride ventilatie.

Productief en duurzaam

Met de bovenstaande vier maatregelen creëer je dan misschien een gezond werkklimaat, dat wil niet direct zeggen dat het ook een productief en duurzaam klimaat is. Over het algemeen spelen, buiten het gezondheidsaspect, ook nog andere problemen in een lashal. ‘s Zomers hebben lassers het bijvoorbeeld vaak heet door een stijgende temperatuur in de hal en de kleding waarin ze werken. ‘s Winters is het vaak juist weer te koud, omdat verwarming niet op de juiste manier wordt toegepast.

Een frisse Frabriek

Ook deze problemen zijn van invloed op de productiviteit van werknemers. Het advies van Colt is daarom om niet alleen de gezondheidsrisico’s te beperken, maar vanuit een breed perspectief naar het werkklimaat te kijken. Uiteindelijk wil je immers zorgen voor een comfortabel werkklimaat met schone lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie. Een werkklimaat waarin de mens optimaal functioneert. Met een verhoogde duurzame inzetbaarheid van werknemers zodat je hogere productiviteit en minder uitval realiseert. Met als gevolg dat je productiemiddelen efficiënt gebruikt, minder energie benodigd is door technieken toe te passen die een bijzonder laag energieverbruik hebben en je geen grondstoffen verspilt. Met andere woorden: een Frisse Fabriek.

Meer informatie over COLT INTERNATIONAL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!