6 voordelen van een productief en gezond werkklimaat in de maakindustrie

  • Industrie

Een gezonde en productieve werkomgeving, duurzame inzetbaarheid van personeel, een laag verzuim: het zijn allemaal aspecten die in de maakindustrie steeds hoger op de agenda staan. Niet in de laatste plaats omdat werknemers steeds betere werkomstandigheden eisen én het een rol speelt in het behouden van technisch personeel.

6 voordelen van een productief en gezond werkklimaat in de maakindustrie

Een comfortabel werkklimaat heeft op verschillende niveaus een hoop voordelen voor jouw organisatie, zowel op de korte als langere termijn. Colt International zette ze voor u op een rijtje.

Voordeel 1. Hogere productiviteit

Onderzoek heeft uitgewezen dat iedere graad boven de 20ºC een productiviteitsdaling van 4 procent tot gevolg heeft. Reken maar uit wat het totale percentage is wanneer temperaturen ‘s zomers oplopen tot boven de 30ºC en soms zelfs richting de 40ºC gaan.

Voordeel 2. Minder verzuim en uitval

Werknemers functioneren in een warme omgeving niet alleen minder efficiënt, ook het risico op ongevallen en het ziekteverzuim neemt evenredig met de temperatuurstijging toe. Daarnaast kun je je ook voorstellen dat het vrijkomen van stoffen en dampen niet bevorderlijk voor de gezondheid van werknemers is.

Voordeel 3. Constante productkwaliteit

Sommige machines of producten behoeven een constante temperatuur om de gevraagde kwaliteit te leveren. Je kunt je voorstellen dat (grote) schommelingen in temperatuur, zowel in de zomer als de winter, een negatieve invloed op de kwaliteit van producten heeft.

Voordeel 4.  Lagere kosten

Waar in het verleden klimaatinstallaties energieverslindende systemen waren en de energiekosten konden oplopen tot wel 87 procent van de totale kosten, hebben de nieuwste technieken juist een bijzonder laag energieverbruik of maken het hergebruik van energie mogelijk. Gebruik van moderne technieken of van innovaties leveren een letterlijk frisse fabriek op met minder milieubelasting en lage terugkerende kosten.

Voordeel 5. Behoud van personeel

Een gezond werkklimaat draagt ook bij aan de duurzame inzetbaarheid  en behoud van personeel. Mensen worden steeds mondiger en eisen steeds vaker dat de omstandigheden waarin ze werken optimaal zijn, zeker binnen de industrie. Wanneer ze gezond zijn, lekker in hun vel zitten en geen klachten hebben over de werkomstandigheden zullen ze minder snel geneigd zijn om van baan te switchen.

Voordeel 6. Duurzaam produceren

Duurzaamheid is een uitdaging waar ieder bedrijf, dat haar maatschappelijke verantwoording serieus neemt, voor staat. Het is de ambitie om op alle mogelijke manieren de carbon footprint te verbeteren en tegelijkertijd een balans te vinden met groei en winstgevendheid. Ook het klimaat en het efficiënt en effectief (her)gebruiken van energiebronnen draagt hieraan bij.

Kortom, het loont om aandacht aan het werkklimaat te besteden en hier over na te denken.

Meer informatie over COLT INTERNATIONAL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!