8 tips om verpakkingsafval te verminderen ter bevordering van duurzame verpakkingen

  • Industrie

Steeds meer bedrijven maken gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Duurzaam verpakken draagt namelijk niet alleen bij aan een schonere wereld, maar zorgt ook voor een vermindering van de kosten als het om het ontwerpen van verpakkingen gaat.

8 tips om verpakkingsafval te verminderen ter bevordering van duurzame verpakkingen

Lantech uit Cuijk legt uit hoe uw bedrijf een bijdrage kan leveren aan duurzame verpakkingen om verpakkingsafval te verminderen.  

Tip 1. Recyclebare en herbruikbare materialen gebruiken

Gebruik verpakkingsmaterialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn. U kunt de materialen hergebruiken voor verschillende doeleinden. Zo kunt u overgebleven kartonnen dozen gebruiken om kantoorapparatuur op te slaan. Dit helpt bij het verminderen van verspilling en het voorkomen van onnodige aankoop van producten.

Tip 2. Moedig minimale verpakkingen aan

Investeer in het ontwikkelen van een verpakkingsontwerp dat geen grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal gebruikt. Omarm eenvoud en creativiteit en bedenk een aantrekkelijk en minimalistisch ontwerp. Minimale verpakking helpt bij het verminderen van materiaalgebruik, wat op zijn beurt weer leidt tot lagere productkosten.

Tip 3. Gebruik duurzame grondstoffen

Kies voor duurzame grondstoffen om aan uw verpakkingsbehoeften te voldoen óf ga nog een stapje verder en kies voor materiaal afkomstig van een duurzame bron. Maak bijvoorbeeld gebruik van duurzame bossen om het hout te verkrijgen dat nodig is voor de productie van karton of papier. Of kies voor alternatieve duurzame grondstoffen zoals katoen en nieuwe synthetische vezels.

Tip 4. Schaf een industriële shredder aan

Shredders kunnen veel versnipperd materiaal genereren dat kan worden gebruikt om verpakkingsdozen te vullen. Deze papieren kussens beschermen de hoeken van uw kartonnen dozen. Bovendien is versnipperd papier een praktische en milieuvriendelijke manier om uw producten te verpakken en verzenden.

Tip 5. Kies voor biologisch afbreekbare verpakkingen

Het gebruik van materialen zoals op maïs gebaseerd plastic wordt aanbevolen, omdat het kan worden afgebroken in een commerciële composteringsfaciliteit. Biologisch afbreekbare verpakkingen zorgen ervoor dat geen van de verpakkingsmaterialen op de stortplaatsen terechtkomt.

Tip 6. Gebruik Stretch Wrapper voor veilige verpakking

Als u producten door het magazijn vervoert, kunt u besparen op verpakkingen en energie door de producten samen te binden met stretchfolie in plaats van ze in grote dozen te verpakken. 

Tip 7. Train je personeel

Er kunnen zich situaties voordoen waarin afval wordt aangemaakt of waarbij het niet op de juiste manier verwijderd wordt omdat het personeel niet op de hoogte is van afvalverwijderingsprocessen. Het trainen van uw personeel kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van verpakkingsafval.

Tip 8. Gebruik de juiste losse vulling

Gebruik geen groot pakket om een klein artikel te verzenden, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Vermijd het gebruik van de verkeerde dozen of verkeerde losse vulling. Begrijp wat voor soort losse verpakking geschikt is voor verschillende soorten items. Door het juiste type losse vulling te gebruiken, kunt u het product beter beschermen.

Meer informatie over LANTECH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!