Aandelen kopen steeds alledaagser

  • Financieel & Juridisch

Waar dit vroeger alleen voor experts of bedrijven gold, wordt het kopen van aandelen ook voor particulieren steeds gebruikelijker. Nieuwe mogelijkheden zoals webinars, demo-accounts en tutorials maken de markt voor iedereen toegankelijk.

Aandelen kopen steeds alledaagser

Wilt u ook uw spaargeld aan het werk zetten? Dan zijn aandelen zeker het overwegen waard.

Winst met aandelen

Aandelen kopen is een van de vormen van beleggen. Een populaire vorm. Met een aandeel koopt u letterlijk een aandeel – een klein deeltje dus – van een bedrijf. Het bedrijf in kwestie kan dit geld gebruiken voor de financiering van plannen, en zo groeien. Met een aandeel krijg je zeggenschap in het bedrijf, maar je kunt ook winst maken door de aandelen te verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je ze hebt gekocht: het rendement. 

Rendement versus risico

Aandelen hebben vaak een hoger rendement dan een spaarrekening, maar het risico op het verliezen van geld is ook weer groter. Dat maakt dat veel mensen twijfelen tussen beleggen of een spaarrekening. Momenteel zijn de rentes op spaarrekeningen zó historisch laag, dat aandelen kopen toch de aantrekkelijkere optie wordt. Zeker omdat de belastingdienst vanaf een bepaald eigen vermogen wel graag vermogensrendementsheffing wil zien.

Economische groei jaagt aan

Heeft u een bepaald bedrag eigen vermogen? Geld dat u misschien tijdelijk niet nodig hebt? Dan is dit het goede moment om over te stappen op aandelen. De spaarrentes zijn laag en de economische groei jaagt aan. Ook de voorlopige plannen van het kabinet zien er rooskleurig uit voor mensen die willen beleggen. Zo wordt de dividendbelasting afgeschaft en krijgen bedrijven meer vrijheden, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsovereenkomsten. Dit draagt allemaal bij aan een positief klimaat voor beleggers.

Eerst eens oefenen

Als u zelf aandelen wilt kopen, maar twijfelt of u genoeg kennis heeft, is het goed om eerst een tijdje te oefenen. Steeds meer websites en brokers bieden deze mogelijkheid. U maakt eenvoudig een oefenaccount aan en zet met een portemonnee vol “nepgeld” uw eerste stappen op de aandelenmarkt. Of volg een snelcursus beleggen, ook heel interessant!

Handige tips

Denk goed na wat u met het kopen van aandelen wilt bereiken. Wilt u zeggenschap in een bedrijf, of wilt u winst maken? Hoeveel wilt u inleggen en hoeveel risico durft u te nemen? Er zijn allerlei manieren om met aandelen om te gaan. Jarenlang vasthouden of snel doorverkopen. Spreiden of juist niet… Zorg vooral dat u weet wat u doet, door gebruik te maken van de vele leermogelijkheden die er op dit moment zijn. Dan zult u zien: handelen in aandelen is eenvoudiger dan u denkt. 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!