Altijd een oplossing voor uw materialen vraag!

  • Technologie

Is dat wel écht roestvrij staal? Maar…? Hoe kan het dan dat het toch gaat roesten? Dit is één van de vragen die het Material Analysis lab van Philips regelmatig krijgt.

Altijd een oplossing voor uw materialen vraag!

Materialen reageren niet altijd zoals je verwacht. Dit kan aan de kwaliteit van het materiaal liggen, aan de omgeving waarin het materiaal functioneert, de interactie met andere materialen of er zijn nog andere factoren van invloed. Het Material Analysis lab, onderdeel van Philips Innovation labs, heeft meer dan 35 analysetechnieken om uw probleem te onderzoeken.

Wat is materiaal analyse eigenlijk?

Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld legt Ben Broers het uit. Hij is verantwoordelijk voor de Business Development bij het Material Analysis lab. “De LED-verlichting ,een display of een elektrische tandenborstel doet het niet meer. Wij onderzoeken hoe dat komt en waarom het stuk is gegaan.” Dit klinkt heel eenvoudig maar dat is het allerminst. Al snel vult Ingrid Snijkers-Hendrickx, groupleader Material Analysis, aan met gecompliceerdere voorbeelden. “Corrosie komt vaak voor. Wij doen dan onderzoek naar de karakterisering van de corrosie en de degradatie van het materiaal door omgevingsfactoren. Een ander veel voorkomend probleem is vervuiling door vluchtige componenten of zeer kleine deeltjes die afgegeven worden aan de lucht. Dit kan ten nadele zijn voor het functioneren van het product of productieproces. Bedrijven willen problemen voorkomen en dat dus uitgezocht hebben.”

Welke materialen onderzoeken jullie?

“Dat kunnen vaste stoffen, vloeistoffen of organische en anorganische gassen zijn. Om er een willekeurig aantal te noemen: glas, keramiek, composieten, metalen, legeringen, kunststoffen, water, uitgeademde lucht tot zelfs babypoep”, vertellen Broers en Snijkers lachend.

Wat voor bedrijven laten een materiaal analyse uitvoeren?

“Dat varieert van een kleine zelfstandige tot de grootste OEM’er (Original Equipment Manufacturer)”, vertelt Broers. Vooral high tech bedrijven en ondernemers die met innovaties bezig zijn, maken gebruik van de analysemogelijkheden van het lab. Dat kan ook bijna niet anders met een vestiging op de High Tech Campus in Eindhoven. “We zijn vooral actief voor bedrijven in de regio, maar we krijgen vragen van over de hele wereld.”

Hoe lang duurt zo’n onderzoek?

“Dat wisselt van één uur tot bijvoorbeeld een jaar. Dat is afhankelijk van het vraagstuk”, zegt Snijkers. “Dit maakt ons een laagdrempelige organisatie waar dus ook kleine ondernemers hun vragen neer kunnen leggen. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze drie maanden op een offerte moeten wachten. Startpunt is altijd het helder krijgen van de vraag. Wat is de essentie van het probleem? Vervolgens stemmen we met de klant af wat we gaan doen, hoe lang het duurt en wat de kosten zijn. Wij houden van snel schakelen, ook als we de klant niet verder kunnen helpen.”

Welke expertise heeft het Material Analysis lab in huis?

Broers: “Zo’n 40 experts voeren de onderzoeken uit. Een groot aantal medewerkers heeft al 30 jaar ervaring in specifieke applicatiegebieden. Zij weten precies hoe het materiaal zich gedraagt. Daarnaast hebben we de beschikking over maar liefst 35 verschillende technieken. Deze technieken in combinatie met de ervaring van onze mensen maakt ons dan ook uniek. Wij zijn geen ‘high volume’ organisatie. Wij richten ons juist op specifieke en complexe vragen. We werken volgens het principe ‘By you, With you, For you’. De klant kan het onderzoek zelf uitvoeren en kan, in bepaalde omstandigheden, gebruik maken van onze faciliteiten óf we doen het samen met de klant óf wij voeren het gehele onderzoekvoor de klant uit. Onze samenwerking met Brainport Industries, High Tech Platform en instituten als TU Eindhoven, Philips Research en ons Reliability lab is hierin, in een aantal gevallen, erg belangrijk.“

Hoe kunnen bedrijven hun vraag bij het Material Analysis lab neerleggen?

Zij zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Ben Broers, Business Development, 06-55874122 of via b.m.f.broers@philips.com.

Meer informatie over EUROFINS MATERIALS SCIENCE NETHERLANDS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!