Bedrijven: controleer je elektriciteitsnetwerk

  • Innovatie & MVO

De kwaliteit van het interne elektriciteitsnetwerk van bedrijven is niet altijd optimaal. Nieuwe apparatuur of schijnbaar onschuldige veranderingen kunnen zorgen voor verstoringen, overbelaste transformatoren en energieverliezen.

Bedrijven: controleer je elektriciteitsnetwerk

Daarom startte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) met adviesbureau Energy Experts International (EEI) een project met zes bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie. Het adviesbureau monitorde de zogenaamde interne power quality. Dat geeft bedrijven inzicht in manieren om de kwaliteit te verbeteren en zo uitval van apparatuur te voorkomen. Ook is een energiebesparing van zo’n 4% te realiseren.

No cure, no pay

Het blijkt niet eenvoudig om zelf de elektrische infrastructuur in kaart te brengen, met alle problemen en mogelijke oplossingen. Zelfs als het lukt om het zelf te meten, is het interpreteren van de meetgegevens lastig. Een onafhankelijk onderzoeksbureau of een leverancier van power quality-apparatuur kan inzicht geven. De bureaus werken meestal op basis van no cure, no pay. De metingen binnen een bedrijf duren vaak vier tot vijf dagen. De rapportage bevat een overzicht van de eventuele problemen plus oplossingen, kosten, baten en terugverdientijd.

Gratis controle

Gaat u nieuwe machines of nieuwe elektronica aanschaffen? Kijk dan meteen of er geen elektronica in zit die andere machines verstoren en let op hoe u verstoringen kunt vermijden. De meeste leveranciers doen dit gratis. Ook uw inkoopafdeling kan hierin een rol spelen door samen te werken of goed geïnstrueerd te worden door uw technische afdeling die de apparatuur gaat gebruiken.

Aandacht voor de toekomst

In de toekomst zal nog betere meetapparatuur beschikbaar komen. De bron van de problemen met power quality ligt soms bij een energiebedrijf, maar veel vaker bij bedrijven zelf. Mogelijk gaan energiebedrijven de extra kosten hiervoor in de toekomst doorbelasten aan bedrijven. Ga dus vandaag nog aan de slag met uw interne elektriciteitsnetwerk.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!