Bedrijven moeten wennen aan vernieuwde regels innovatiebox

  • Financieel & Juridisch

Heeft u als ondernemer een innovatief idee voor een product, proces of programma? Dan kunt u gebruikmaken van de innovatiebox. De innovatiebox is een belangrijk fiscaal instrument om innovatieve bedrijfsactiviteiten te stimuleren.

Bedrijven moeten wennen aan vernieuwde regels innovatiebox

Sinds 1 januari 2017 zijn de regels voor toepassing van de innovatiebox ingrijpend veranderd. Daarom organiseerde V.O. Patents & Trademarks in samenwerking met belastingadviseurs Meijburg & Co en TaylorWessing Advocaten en Notarissen op 14 september een seminar op de High Tech Campus in Eindhoven. Bedrijven kregen inzicht in de innovatiebox, octrooien en octrooistrategieën en kregen antwoord op hun vragen.

Octrooi wordt vereiste tweede toegangsticket

De Nederlandse innovatiebox is een succes. Tal van kleine en grote bedrijven profiteren van deze fiscale innovatiemaatregel. Zij betalen 5% vennootschapsbelasting over de winst uit hun innovaties, in plaats van 25%. Het fiscale voordeel is ondanks de wijzigingen hetzelfde gebleven, maar je hebt voortaan als groot bedrijf (250 miljoen euro omzet over vijf jaar, red.) minimaal twee tickets nodig voor toegang tot de box. Je moet niet alleen een WBSO-verklaring (Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk) hebben maar ook een technisch IE-recht, zoals een octrooi. Veel bedrijven die gebruikmaakten van de oude regeling hebben wel een WBSO-verklaring, maar geen octrooien. Voor die bedrijven is actie geboden. Voor kleine bedrijven verandert er qua toegang tot de Innovatiebox niet zoveel, zij hebben voldoende aan een WBSO-verklaring.

Nieuwe wijze van kwalificeren

Alberta de Vries, Tax & Legal Manager van de Stahl Groep, en André Derksen, Chemisch Onderzoeker bij Stahl, waren aanwezig op het seminar van 14 september. Derksen is coördinator van alle octrooiaanvragen van Stahl wereldwijd. Stahl maakt proceschemicaliën voor de leerindustrie (looistoffen, kleurstoffen, coatings), synthetische materialen, textiel, papier, rubbers, hout en metaal . “Stahl innoveert continu. Dit is erg belangrijk voor ons. Als wij niet innoveren, worden we ingehaald en gaat onze omzet naar beneden”, aldus De Vries. Stahl maakte al gebruik van de innovatiebox. “Doordat de regels veranderd zijn, heeft dit voor ons een behoorlijke impact. Wij moeten ons op een andere manier gaan kwalificeren om gebruik te blijven maken van de innovatiebox”, vult Derksen aan.

Focus op octrooien

Derksen: “Het seminar was een goede gelegenheid om al onze vragen te stellen. We begrijpen nu beter wat er veranderd is, hoe het wordt uitgevoerd en wat de gevolgen voor ons zijn. Waar wij voorheen alleen een WBSO-verklaring nodig hadden, hebben we nu ook een octrooi nodig. We gaan nadenken over hoe we dat toe kunnen passen binnen ons bedrijf. Het seminar heeft zeker verduidelijking gebracht. Met name door vragen die gemeenschappelijk werden gesteld en door persoonlijke gesprekken met mensen van V.O. Patents & Trademarks. Het is zeker een aanrader voor bedrijven die nu niet zijn geweest, om bij het volgende seminar aan te sluiten.”

Seminar 12 oktober in Amstelveen

Vanwege de grote interesse in het onderwerp wordt er nog een seminar georganiseerd op 12 oktober 2017 in Amstelveen. CFO's, controllers, managers en verantwoordelijken voor innovaties en R&D van (middel)grote innovatieve ondernemingen, zijn van harte uitgenodigd om te komen. Deelname aan het seminar is gratis, aanmelden kan via www.vo.eu/nl/seminar_2.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over V.O. PATENTS & TRADEMARKS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!