'Beoordelingsgesprekken zijn geldverspilling'

  • Arbeidsmarkt

Beoordelingsgesprekken kosten veel geld en leveren niets op dan frustratie. De jaarlijkse evaluaties van werknemers door managers zijn daarnaast demotiverend en hebben geen positief effect op de prestatie van de werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van docent Kilian Wawoe.

'Beoordelingsgesprekken zijn geldverspilling'

Kilian Wawoe, docent Human Resources Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam, pleit voor het afschaffen van het bestaande systeem van beoordelingsgesprekken en wil dit vervangen door een systeem van doorlopende coaching. Coaching richt zich namelijk niet op het verleden, maar op de vraag hoe een werknemer beter in zijn of haar werk kan worden. 

Oneerlijke beoordelingen

De afgelopen zeven jaar deed Wawoe onderzoek onder honderden (personeels-)managers en medewerkers. Daaruit blijkt dat zij beoordelingsgesprekken een verspilling van tijd en geld vinden. Medewerkers hebben het gevoel dat beoordelingen niet eerlijk tot stand komen, en dat gevoel is terecht. Het blijkt dat de beoordelingsscore die medewerkers krijgen maar voor een klein deel terug te voeren is op de prestatie. Wawoe: “Daarnaast spelen andere factoren een rol die niets te maken hebben met prestatie. Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict. In de volksmond wordt het beoordelingsgesprek daarom ook wel het 'veroordelingsgesprek' genoemd.”

Lees het volledige artikel op de website van Van Schayk.

Meer informatie over SCHAYK V.O.F., VAN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!