Bijscholen CODE95? Wacht niet tot augustus!

  • Logistiek & Vervoer

10 september 2016. Op die dag moeten alle vrachtwagenchauffeurs hebben voldaan aan de bijscholingsverplichting. VOC Van Oijen Opleidingscentrum voorkomt dat (transport)bedrijven stil komen te vallen - zonder CODE95 mag een chauffeur niet de weg op - en houdt daarom verschillende nascholingscursussen.

Bijscholen CODE95? Wacht niet tot augustus!

“Wacht niet tot augustus, dan ben je te laat”, zegt directeur Dirk van Tilburg.

Extra scholing, beter imago

De Richtlijn Vakbekwaamheid (CODE95) is geïntroduceerd om het aantal verkeersongevallen waarbij vrachtauto’s zijn betrokken terug te dringen. Een ander doel is om het brandstofverbruik te reduceren, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Dat verbetert het leefmilieu in Europa. Bovendien draagt de extra scholing bij aan een betere vaardigheid van chauffeurs, waardoor het imago van de sector verbetert.

Op de lange baan schuiven

Sinds 2009 is bekend dat op 10 september 2016 alle vrachtwagenchauffeurs moeten zijn bijgeschoold. “Onze ervaring is dat sommige bedrijven door de  dagelijkse hectiek de bijscholing op de lange baan schuiven”, zegt Dirk. “Ze laten het op het laatste nippertje aankomen. Dat kan verkeerd uitpakken. Als je tot augustus wacht, ben je te laat. Dan staan vanaf 10 september de vrachtwagens stil. Wij geven nog een aantal cursussen. Die zijn al aardig gevuld, maar er zijn nog enkele plaatsen. Kortom, voor de CODE95 moet je er snel bij zijn.”

Vier delen theorie, één deel praktijk

Voor elke specifieke doelgroep is er een cursus. Er zijn er maar liefst 160. Voor ondernemers is het lastig om door die bomen het bos de zien. “Dat doen wij voor ze. Onze cursussen zijn voor nagenoeg alle chauffeurs geschikt. Die bestaan wettelijk uit vier delen theorie en één deel praktijk.”

Boete én ontevreden klanten

Als ondernemers of chauffeurs denken dat het wel los zal lopen met die CODE95, helpt Dirk ze uit de droom. “Als je vanaf 10 september met een lichte of zware vrachtwagen vervoer verricht wat niet onder de vrijstelling valt en er staat geen CODE95 op het rijbewijs vermeld, dan ben je in overtreding. Je krijgt een boete. Bovendien mag je niet meer verder rijden. Dat levert een strop op. Klanten zullen dat niet waarderen.”

Voor de volgende nascholingscursussen kan nog worden ingeschreven:

  • 16 juli Digitale tachograaf (7 uur theorie)
  • 23 juli Lading zekeren (7 uur theorie)
  • 3 september VCA (7 uur theorie)
  • Wekelijks heftruck en/of reachtruck (7 uur of 14 uur theorie)
  • Wekelijks HNR, Rijoptimalisatie of Manoeuvreren (7 uur praktijk)

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over VOC VAN OIJEN OPLEIDINGSCENTRUM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!