Boekhouden met Excel of met een boekhoudprogramma?

  • Zakelijke dienstverlening

Veel (startende) ondernemers vragen het zich af. Begin ik met een echt boekhoudprogramma of kan ik ook prima vooruit met Excel? In het begin is het zeker aan te raden om de boekhouding zelf te doen, ongeacht of u gebruik maakt van Excel of een programma.

Boekhouden met Excel of met een boekhoudprogramma?

Hierdoor krijgt u namelijk goed inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Maar wat zijn nou de voordelen van Excel ten opzichte van het boekhoudprogramma en andersom? In dit artikel lichten we dit voor u uit.

Voordelen van Excel

We beginnen met Excel. Dit programma van Microsoft Office heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van bekende boekhoudprogramma’s. Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen uit:

  • Het is laagdrempelig. Vrijwel elke computer is tegenwoordig standaard uitgerust met een spreadsheetprogramma als Excel. Daarnaast zijn er online meer dan genoeg templates te vinden die u als startende ondernemer als basis kunt gebruiken voor je eigen boekhouding.
  • Het is volledig aan te passen aan je eigen wensen. U kunt zelf gebruik maken van kleuren, vormen, tabellen en grafieken om meer inzicht te krijgen in de boekhouding.
  • Door de integratie met telefoons en tablets, is Excel vrijwel overal mee te openen. Dit maakt het gemakkelijk om er in de trein aan te werken bijvoorbeeld. Tevens heeft u hierdoor snel inzicht in de inkomsten en uitgaven, waar u ook bent.

Nadelen van Excel

Echter zijn er ook een aantal nadelen aan Excel verbonden. Zo moet men een redelijk goede kennis hebben van formules, is de kans op doorrekenfouten hoger doordat alles handmatig getypt dient te worden en u bent veel tijd kwijt met het overtikken van rekeningafschriften om de boekhouding goed bij te houden. Tot slot maken niet veel ondernemers regelmatig een back-up, waardoor gegevens sneller verloren kunnen gaan.

Een boekhoudprogramma dan? 

Een boekhoudprogramma heeft natuurlijk ook voordelen waar Excel niet tegenop kan. Het kan daarom als startende ondernemer ook lonen om direct te beginnen met een boekhoudprogramma. Er zijn namelijk diverse voordelen:

  • Speel in op de groei van de onderneming. Hoe groter de onderneming, hoe meer klanten men krijgt, hoe groter de administratie gaat worden. Zonder boekhoudprogramma bent u naar verloop van tijd meer tijd kwijt met het doen van de administratie dan met het managen van het bedrijf. Hiervoor is een boekhoudprogramma erg handig.
  • Integratie met andere software is gemakkelijker met een boekhoudprogramma. Door verschillende programma’s met elkaar te koppelen, is het gemakkelijk om bijvoorbeeld rekeningafschriften, facturen en kosten vast te leggen.
  • Profiteren van de mogelijkheden van online boekhouden, zoals automatische back-ups en integratie met andere online onderdelen van uw onderneming zoals een webshop of internet bankieren omgeving.

Zowel Excel als het boekhoudprogramma hebben natuurlijk voordelen. Echter zal de keuze vooral bij de ondernemer zelf liggen. Moet je echt op de centen letten, dan kan Excel uitkomst bieden. Heb je behoefte aan gemak, integratie en snelheid, dan ligt een boekhoudprogramma waarschijnlijk meer voor de hand.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!