Boeklancering Lean in de logistiek

  • Logistiek & Vervoer

Wie met continu verbeteren in zijn organisatie aan de slag wil (blijven) heeft er een handig hulpmiddel bij: het handboek Lean in de logistiek. Op 12 mei was de lancering op de werkvloer bij Ingram Micro Commerce & Fulfillment, in Waalwijk, voorheen Docdata.

Boeklancering Lean in de logistiek

Foto vlnr: Esther Schuurmans, Lieneke de Wolf en Caroline van der Plas

Het was een feestelijke bijeenkomst, onder professionele leiding van dagvoorzitter Lieneke de Wolf.

In het hart van het distributiecentrum

Over de plaats van de boeklancering was goed nagedacht. In het hart van het omvangrijke distributiecentrum in Waalwijk van Ingram Micro. Dit bedrijf wilde zo´n acht jaar geleden lean implementeren om de werkprocessen efficiënter te laten verlopen. Esther Schuurmans van Q4All werd hiervoor ingeschakeld. Zij implementeerde lean bij Docdata/Ingram Micro in samenwerking met kwaliteitsmanager Caroline van der Plas. Het was Managing Director Jack Heijkans die vanaf het eerste moment in het belang van lean werken geloofde. Over de schrijvers zegt hij: “Zij zijn allebei gek van lean en dol op kwaliteit. Binnen één a twee jaar na de implementatie verliep hier alles veel efficiënter. We zagen het direct terug in de cijfers.” Jack Heijkans ontving dan ook het eerste exemplaar van het boek, tijdens de feestelijke bijeenkomst die zo´n 80 mensen bijwoonden.

“Dankzij lean een geoliede machine”

Het andere eerste exemplaar ging naar Michiel Alting von Geusau, Vice President Commerce & Fulfillment EMEA & APAC. Esther van Q4All: “Michiel was bij het maken van dit boek, een reis van zo´n twee jaar, een grote inspirator. Hij heeft veel positieve feedback gegeven, voor ons enorm waardevol.” Michiel van Alting von Geusau gaf tijdens de lancering aan vreselijk trots te zijn op het resultaat. “Het is een heel leesbaar en simpel boek. Iedereen kan er zo mee aan de slag. Dankzij lean is het hier een geoliede machine geworden”. De implementatie van lean bij Docdata/ Ingram Micro wordt uitgebreid beschreven in deel drie van het handboek. In deel 1 is aandacht voor de lean-begrippen en in deel 2 voor het zelf in de praktijk brengen van lean.

Lean als mindset

“Lean is een mindset” vertelde Joris Bertens, als Director Operations van Ingram Micro verantwoordelijk voor de operatie in het warehouse in Waalwijk. “Je doet het er niet even bij. Het vraagt om continue aandacht.” Joris maakte samen met zijn collega´s Wilma van Kasteren (teamleader) en Erwin Tollenaar (Managing Director) tijdens de lancering deel uit van een panel dat meer vertelde over lean in de praktijk. Wilma: “Het heeft veel rust en structuur op de werkvloer gegeven.” Volgens Erwin Tollenaar is Lean een investering die zich dubbel en dwars terug verdient, juist ook op de drukste dag van het jaar.

Handig hulpmiddel Lean denken

Esther Schuurmans en Caroline van der Plas zijn beiden gepassioneerd als het gaat om lean en kwaliteit binnen organisaties. Hun missie is om anderen net zo enthousiast te maken en te inspireren om met lean aan de slag te gaan. Met hun enthousiasme kregen zij het voor elkaar om crowdfunders te laten investeren in de productie van het boek. Om de kwaliteit van het boek te borgen, vroegen zij om feedback van een groep millenials en een lezerspanel. Ook kozen zij voor een professionele vormgever en redacteur. Dit heeft geleid tot een uniek boek, dat de belangrijkste lean begrippen uitlegt maar zeker geen theorieboek is. Het is een uitnodiging om direct met lean aan de slag te gaan. Wie lean als middel voor verbetering (want een doel op zich is het nooit) wil inzetten, vindt in dit handboek Lean voor de logistiek meer dan voldoende aanknopingspunten. Ook voor andere branches buiten de logistiek is het boek een aanrader.

Handboek Lean in de Logistiek

Over de schrijvers

Esther Schuurmans van Q4All en Caroline van der Plas van Ingram Micro houden zich dagelijks met lean bezig. Esther begeleidt vanuit Q4All bedrijven bij het implementeren van lean management, zo ook bij Docdata/Ingram Micro. Hun opgedane ervaring en passie voor lean brengen ze graag aan anderen over. Meer over Q4All in het bedrijfsprofiel.

Bestellen boek Lean in de logistiek

Van het handboek zijn in de eerste druk duizend exemplaren verschenen. De eerste honderd exemplaren zijn afgenomen door Ingram Micro. Iedereen kan het boek bestellen op www.leanindelogistiek.nl. Hierop zijn ook alle downloads te vinden die in het boek worden besproken. Uiteraard is het boek ook verkrijgbaar via bol.com en via managementboek.nl. Het 160 pagina´s tellende helder vormgegeven boek (21 cm x 15 cm, liggend formaat, ISBN: 978 -90-826017-0-1, NUR 801) kost €33,90. De Engelse versie wordt verwacht in de zomer van 2017.

Auteur: Hennie van de Kar

Meer informatie over Q4ALL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!