Certificering van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu steeds belangrijker

  • Bouw

In een branche waar het risico op een ongeval groot is, vind je vaak veel veiligheidsmaatregelen. De bouw, transport en grond, weg en waterbouw sector zijn hier goede voorbeelden van.

Certificering van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu steeds belangrijker

Deze branches zijn al behoorlijk goed georganiseerd als het gaat om kwaliteit, gezond & veilig werken en milieu. Er zijn veel wet- en regelgeving, sectorafspraken en instrumenten om de veiligheid in deze branches te vergroten. Toch vinden er nog veel ongevallen plaats. Op allerlei vlakken slaan organisaties de handen ineen om de veiligheidscultuur in brede zin te verbeteren.

Governance Code Veiligheid in de Bouw

Een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers ontwikkelden de Governance Code Veiligheid in de Bouw. “Hierin zijn gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheid vastgelegd. Door werkwijzen te harmoniseren en instrumenten te uniformeren, werkt de hele keten op dezelfde manier en gaat men op uniforme wijze om met veiligheid”, licht Wouter Riel, Manager Certificering bij Aboma, toe. Vanaf 1 januari 2021 nemen opdrachtgevers die de Governance Code hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen, volgens de gezamenlijke afspraak ‘Veiligheid in Aanbestedingen’ (ViA).  

Veiligheidsladder vanaf 2021 verplicht

Vanaf 2021 stelt de Governance Code Veiligheid in de Bouw ook de Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) verplicht. ProRail ontwikkelde deze beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen (cultuur & gedrag) in bedrijven te meten. ProRail droeg de Veiligheidsladder over aan het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN), zodat de methode ook voor andere sectoren beschikbaar kwam. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. Riel: “We gebruiken de Veiligheidsladder als basis van certificering voor sectoren waar fysieke veiligheid een groter risico is, zoals de Bouw, Energie en Chemie sector. Het is op dit moment een veel aangevraagd certificeringsinstrument. Net als de certificatiesystemen ISO 9001, ISO 14001 en VCA.”

Onafhankelijke certificering

Aboma Certificering uit Ede werkt samen met haar opdrachtgevers aan verbetering op het gebied van kwaliteit, gezond & veilig werken en milieu. Met een onafhankelijk certificaat van Aboma Certificering kunnen bouwbedrijven, aannemers, metaal-, kraan- of grondverzet bedrijven de kwaliteit van hun diensten of producten aantonen wanneer een opdrachtgever daarom vraagt. “Door een kritische audit proberen we klanten te helpen in het verbeterproces. Ons team bestaat nu uit tien auditoren met veel kennis van de bouwsector. Door de enorme vraag naar onafhankelijke certificering, zijn we altijd op zoek naar nieuwe auditoren met een veiligheidskundige achtergrond en feeling voor de bouw of transport sector”, aldus de oproep van Riel.

Meer informatie over ABOMA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!