Claims tegen transportbedrijven wegens minimale uitbetaling tijdens vakantiedagen

  • Logistiek & Vervoer

Al een tijd is het bekend dat CNV zich voorgenomen heeft om claims in te dienen tegen transportbedrijven, omdat werknemers tijdens hun vakantie alleen het basisloon uitbetaald krijgen. Maar zijn deze claims ook terecht? Van Oers Accountancy en Advies zocht het voor u uit.

Claims tegen transportbedrijven wegens minimale uitbetaling tijdens vakantiedagen

Volgens onze wetgever hebben de (wettelijke) vakantiedagen van werknemers een zogenaamde recuperatiefunctie. Dit betekent dat wordt verondersteld dat werknemers deze dagen nodig hebben (en derhalve ook echt op moeten nemen) om te herstellen van de werkzaamheden gedurende het jaar.

Uitspraken Europees Hof van Justitie

Al in 2006 heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat het loon van de werknemer tijdens de vakantie moet worden doorbetaald en dat hij gedurende deze periode zijn normale loon dient te ontvangen. Is dit namelijk niet het geval, en zou de werknemer gedurende zijn vakantie minder loon ontvangen dan wanneer hij werkt, dan zou dit er wellicht toe kunnen leiden dat hij of zij dan geen of minder vakantie opneemt.

In 2011 is dit in een uitspraak nogmaals door het Europese Hof bevestigd. Toen werd beslist: “Het vereiste van betaling van vakantieloon heeft tot doel, de werknemer tijdens de jaarlijkse vakantie in een situatie te brengen die qua beloning vergelijkbaar is met de situatie tijdens de gewerkte periodes”.

Standpunt CNV

Nu een werknemer die op vakantie gaat alleen het basisloon betaalt krijgt, heeft CNV een punt. Immers, de werknemer krijgt geen overuren of onregelmatigheidstoeslag over de dagen dat hij met vakantie is en ontvangt per saldo dus een (veel) lager loon.

Werkgevers zullen hier tegenover zetten dat die overuren ook niet worden gemaakt in de vakantie en dat de werknemer dan ook niet op onregelmatige tijden werkt. Bovendien is dit ook zo afgesproken in art. 64 van de CAO, waarin expliciet staat vermeld dat wanneer een werknemer een dag niet werkt vanwege vakantie, er 8 diensturen worden uitbetaald.

Een onbetrouwbare onderhandelingspartner?

Het vreemde feit doet zich nu echter voor dat de CNV heeft onderhandeld over een CAO en met het uiteindelijke resultaat akkoord is gegaan en daar vervolgens op terug komt. Het is zeer de vraag hoe een rechter hier naar zal kijken. Wordt CNV nu gezien als een onbetrouwbare onderhandelingspartner? Het wachten is op het moment dat de rechter zich over deze kwestie zal buigen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Meer weten over loon & personeel? Neem dan contact op met Van Oers Accountancy en Advies.

Meer informatie over OERS ACCOUNTANCY & ADVIES OOSTERHOUT, VAN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!