Coronavirus: quarantaine, loondoorbetaling en vakantiedagen

  • Zakelijke dienstverlening

Een werknemer die ziek gemeld is en in quarantaine moet blijven, heeft recht op doorbetaling van het loon. Hiervoor gelden de gebruikelijke regels van loondoorbetaling bij ziekte. In dit artikel legt David van Nassau van Van Oers Loonadvies de regels nog eens uit.

Coronavirus: quarantaine, loondoorbetaling en vakantiedagen

Ook een werknemer die nog geen symptomen vertoont en niet ziek is, maar wel verplicht in quarantaine moet vanwege de omstandigheden binnen het gezin, heeft recht op loondoorbetaling.

Thuiswerken

De werkgever kan de werknemer die in quarantaine moet blijven maar niet ziek is, verplichten om thuis te werken. Indien hij niet thuis kan werken en van overheidswege in quarantaine moet, is dat een omstandigheid die niet in de risicosfeer van de werknemer ligt en moet het loon worden doorbetaald. Het is wettelijk in beginsel niet mogelijk de werknemer verplicht vakantie op te laten nemen. De quarantaineperiode kan dus niet zo maar afgeboekt worden op het saldo vakantiedagen van de werknemer. Wel is denkbaar dat werknemers in overleg met de werkgever vakantiedagen opnemen.

Verplichte vakantiedagen

Slechts in het geval dat in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of in de cao is bepaald dat de werkgever een bepaald aantal vakantiedagen mag aanwijzen en deze dagen voor 2020 nog niet zijn vastgesteld, is het mogelijk om voor de werknemers die zonder werk thuis zitten verplichte vakantiedagen aan te wijzen.

ADV-dagen

Voor ADV-dagen gelden niet dezelfde wettelijke regels als voor vakantiedagen. Hoe de ADV-dagen moeten worden opgenomen is afhankelijk van wat daarover in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of de cao is bepaald. Indien daarin staat dat dit eenzijdig door de werkgever kan geschieden, kunt u ervoor kiezen om de ADV-dagen nu voor de komende maanden vast te stellen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Auteur: David van Nassau

Meer informatie over OERS ACCOUNTANCY & ADVIES ETTEN-LEUR, VAN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!