De gevolgen van handelsovereenkomst tussen Canada en EU: CETA

  • Logistiek & Vervoer

Onlangs is er tussen de EU en Canada een vrijhandel overeenkomst genaamd CETA gesloten, dit heeft enkele gevolgen voor u als ondernemer. Het Bredase WA Customs geeft u toelichting in deze ondernemerstip.

De gevolgen van handelsovereenkomst tussen Canada en EU: CETA

Enkele gevolgen van de overeenkomst zijn:

  • Verlaging van de invoerrechten;
  • Eeenvoudige douaneprocedures. Dit zorgt voor een snellere en goedkopere doorgang van goederen;
  • Nederlandse bedrijven krijgen in Canada dezelfde eerlijke kansen als hun Canadese concurrenten;
  • Grotere markttoegang. Nederlandse dienstverleners en investeerders krijgen betere toegang tot de Canadese markt. Hetzelfde geldt voor Canadese dienstverleners en investeerders in Nederland;
  • De mogelijkheid om met Nederlandse diploma’s en andere beroepskwalificaties in Canada aan het werk te gaan. En andersom de mogelijkheid om Canadese (technische) standaarden te erkennen als gelijkwaardig aan Europese standaarden. Dit voorkomt onnodige dubbele testen voor bijvoorbeeld auto’s.

Verlaging van invoerrechten

Om in aanmerking te komen voor verlaging van invoerrechten moeten uw goederen dus van preferentiële oorsprong zijn uit de EU of bij import uit Canada. Hierbij dient de oorsprong aangetoond te worden volgens het REX systeem met de oorsprong verklaring op de factuur.  Let hierbij op dat de lay-out van deze verklaring weer anders is dan de gebruikelijke van de vergunning toegelaten exporteur. Wel geldt hier ook dezelfde norm van €6000,- als waarde van de goederen.

REX-systemen

Dus als u zaken doet met Canada is het van het grootste belang dat u op de hoogte bent van het REX-systeem en is het verstandig dat u zich gaat registeren als exporteur.

WA Customs 

Neem nu vrijblijvend contact op met één van de specialisten van WA Customs voor verdere uitleg over de gevolgen van CETA. Voor nu alvast wat voorbeelden waarbij een REX vergunning van toepassing is:

  • U importeert goederen van oorsprong uit Canada en de waarde van de goederen is boven de €6000,-
  • U exporteert goederen ter waarde van ten minste €6000,- van oorsprong uit EU naar Canada.

Meer informatie over WA CUSTOMS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!