De negatieve effecten van zonlicht op materialen

  • Technologie

Hebt u ooit vragen zoals: Zal de transparante cover van mijn LED-modules verkleuren door zonlicht? Is de behuizing van mijn materiaal gemaakt om de effecten van veranderende weersomstandigheden te weerstaan? Het uitvoerig testen van materialen is hierin van belang.

De negatieve effecten van zonlicht op materialen

Impact van weersinvloeden

De impact van de weersinvloeden kan resulteren in verkleuring, scheuren, haarscheuren, blaarvorming, glansverlies, verlies van sterkte en brosheid. Daarom kan het worden gesteld dat het zeer nuttig is om UV-test uit te voeren voor elk materiaal dat wordt blootgesteld aan natuurlijk of kunstmatig zonlicht tijdens zijn gebruiksduur. Met UV-verouderingstesten is het mogelijk om het effect van zonlicht op materialen in enkele dagen, weken te bepalen waar het testen onder reguliere omgevingsomstandigheden jaren duurt.

Filters en andere testparameters

De testen kunnen worden uitgevoerd voor zowel binnen- als buitenshuis toepassingen. De niveaus van straling zijn variabel en de spectrale energieverdeling is te veranderen door het gebruik van filters. Andere belangrijke testparameters die de afbraak van materiaal kan worden beïnvloeden zijn temperatuur en bevochtiging. Natuurlijk kunnen wij u helpen bij het opzetten van de juiste test voor uw product.

UV-A of UV-B

Ook versnelde verouderingstesten van stoffen ten gevolge van een bepaalde hoeveelheid UV-A of UV-B is mogelijk. Deze worden met name gebruikt om de duurzaamheid van materialen blootgesteld aan de buitenomgeving voorspellen. Regen en dauw worden gesimuleerd door een condensatie-systeem. De schadelijke effecten van zonlicht worden gesimuleerd door fluorescerende UV-lampen.

Verkleuring door UV-straling

Foto: originele kleur ten opzichte van verkleuring door zonlicht

Donkere kamer biedt uitkomst

Philips Innovation labs heeft onlangs een materiaal getest voor een toepassing buitenshuis door een UV test bij een bepaalde temperatuur. Verkleuring en sterkte van de materialen werden gemeten gedurende verscheidene meetpunten. Philips Innovation labs was in staat om de verkleuringen in de verschillende stadia van de test te visualiseren door het gebruik van onze goed uitgeruste fotostudio. Dit werd bereikt door het maken van foto's onder precies dezelfde omstandigheden in de donkere kamer van onze fotostudio. De klant heeft geleerd, voordat zijn product in de markt werd geintroduceerd, dat zijn gekozen materiaaloplossing de verwachte levensduur niet zou gaan halen en veranderde succesvol zijn materiaal.

Auteur Ben Broers is Director Business Development bij Philips Innovation labs.

Meer informatie over EUROFINS MATERIALS SCIENCE NETHERLANDS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!