De nieuwe tachograaf gaat komen, bent u voorbereid?

  • Logistiek & Vervoer

We zijn er helemaal klaar voor! Info Instruments ziet de komst van de nieuwe smart-tachograaf vol vertrouwen tegemoet. De DTCO 4.0 is een ‘slim’ apparaat waarmee tachograafdata veel makkelijker te controleren is. Binnenkort is hij verplicht.

De nieuwe tachograaf gaat komen, bent u voorbereid?

Het is dus meer dan ooit van belang dat vervoersbedrijven fouten of gebreken in hun data voorkomen. Info Instruments staat de sector graag bij met gerichte adviezen en jarenlange ervaring.

Chauffeurs rijden niet zomaar van A naar B – onderweg hebben ze zich aan allerlei regels te houden. Zoals de rij- en rustwetgeving, die onder andere bepaalt hoe lang een chauffeur aaneengesloten op de weg mag rijden en hoeveel arbeidsuren hij mag presteren. Op een verkeersongeluk door een oververmoeide vrachtwagenchauffeur zit natuurlijk niemand te wachten! Maar wie houdt er bij of de chauffeur zijn pauzes wel neemt? De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert vervoersinformatie met behulp van de data uit de tachograaf. Kloppen de data niet – door verkeerde of ontbrekende informatie (opzettelijk of onbewust), dan is het maximaal te beboeten bedrag 4400 euro per overtreding per dag. Het is dus niet onbelangrijk om je data goed op orde te hebben.

De ‘slimme’ tachograaf komt: heb uw tachograafdata op orde!

Per 15 juni gaat er een nieuwe Europese wet in die voorschrijft dat men in de transport voortaan gebruik moet maken van een zogenaamde smart-tachograaf. Deze wordt bij alle bedrijfsvoertuigen ingebouwd. De DTCO 4.0 slaat naast de chauffeurs- en vervoersdata ook op meerdere tijdstippen de positie van het voertuig op met behulp van GNSS. De nieuwe tachograaf is daarnaast gemakkelijker – en op afstand - uit te lezen door het ILT. “Fouten worden straks heel gemakkelijk opgespoord”, weet Jeroen Foppele, sales manager van Info Instruments. “Daarom is het zo belangrijk dat zowel chauffeurs als hun verantwoordelijken zich goed voorbereiden op de komst van de 4.0. Ons doel is om transporteurs het zo gemakkelijk mogelijk te maken om de rij- en rustwetgeving na te komen en te voorzien van het juiste advies omtrent hun tachograafdata proces."

Een goede voorbereiding

Info Instruments ontwikkelde een inventarisatiemethode op basis waarvan bedrijven kunnen achterhalen in hoeverre ze goed voorbereid zijn op de komst van de nieuwe tachograaf. Weten de chauffeurs al wat ze moeten doen? Zo niet, dan biedt het bedrijf trainingen aan hoe de tachograaf correct bediend wordt en hoe men omgaat met de rij- en rustwetgeving. (Deze trainingen – met aantoonbaar resultaat - tellen overigens ook mee voor Code 95). Info Instruments levert ook apparatuur die benodigd is voor het uitlezen van tachograafdata. Met de komst van
de 4.0 zal sommige apparatuur immers niet meer voldoen en moet worden aangepast of vervangen. Verder biedt het bedrijf een softwarepakket voor de analyse en archivering van de tachograafdata en diverse trainingen daaromtrent. Specifiek voor werkplaatsen levert Info Instruments trainingen en materialen, zoals bijvoorbeeld ijkapparatuur. Jeroen: “We vinden het belangrijk dat we iedereen voorzien van goed advies en dat we de juiste producten kunnen aanbieden.”

Kennis van zaken

Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn is het noodzakelijk om goed op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. “Lang geleden zijn we daarom al begonnen met het organiseren van kennissessies”, vertelt Jeroen. “Die hielden we in samenwerking met VDO Continental. We houden de ontwikkelingen rondom de nieuwe tachograaf nauwlettend bij. Wat gaat er precies veranderen? Waar moeten we extra op letten?” Inmiddels zit Info Instruments in de laatste fase van dit proces: de ‘uitrol’ naar de transporteurs en de werkplaatsen. “De focus ligt daarbij op de nieuwe apparatuur om de tachografen uit te lezen en te kunnen ijken. Onze uitgebreide kennis van de markt draagt veel bij. Als verlengstuk van VDO Continental zitten we dicht op de bal. Dat is een groot voordeel bij waar we ons voor inzetten: met de klant meedenken en hun voorzien van een advisering op maat”

Auteur: Marlies van der Burgh

Meer informatie over INFO INSTRUMENTS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!