Dit zijn de vervangers voor de HACCP-certificering

  • Financieel & Juridisch

In juli 2017 heeft Stichting SCV besloten om te stoppen met de HACCP-certificering, omdat deze certificering de laatste jaren in aantal daalde. Dit houdt in dat er geen nieuwe versie meer zal verschijnen en in januari 2020 alle HACCP-certificaten komen te vervallen.

Dit zijn de vervangers voor de HACCP-certificering

Gelukkig zijn er nog tal van andere voedselveiligheidscertificeringen die uw organisatie kunnen helpen in de bedrijfsvoering. Organisatieadviesbureau Kleemans uit Bavel zette ze voor u op een rijtje.

British Retail Consortium (BRC)

De BRC-norm wordt met name gevraagd van retailers of bedrijven die een relatie hebben met de Engelse markt. BRC heeft een aantal varianten van de normen ontwikkeld waaruit bedrijven dienen te kiezen. De keuze hangt af van de activiteiten die gecertificeerd moeten worden. In dit geval is BRC Food het meest relevant. Deze titel  wordt in de wandelgangen gebruikt voor Global Standard Food Safety. Kortom: voor voedselproducerende organisaties waar levensmiddelen worden verwerkt, verpakt of bewerkt.

International Featured Standards (IFS)

IFS wordt gezien als de tegenhanger van de BRC-standaard en is ontstaan uit een samenwerking van grote Duitse, Franse en Italiaanse handels- en retailorganisaties. Zij hebben hun eisen vastgesteld in een uitgebreide checklist. De certificeringseisen van IFS Food bestaan uit de volgende hoofdstukken:

  • Verantwoordelijkheid van de onderneming
  • Kwaliteits- en voedselveiligheidsmanagement
  • Resourcemanagement
  • Productieproces/fabricageproces
  • Metingen, analyses, verbeteringen
  • Food defense

ISO 22000

Naast de algemene ISO-norm voor kwaliteit en milieu is er ook een ISO-norm voor de beheersing van de voedselveiligheid: de ISO-22000-norm. Deze norm heeft de volgende kernelementen:

  • Een technische specificatie (TS): TS-22002-1
  • Een HACCP-plan gebaseerd op het stappenplan van de Codex Alimentarius
  • Het managementsysteem zoals u hem kent vanuit de ISO-9001-norm

Er zijn vele voedselveiligheidsnormen waarvoor bedrijven zich kunnen laten certificeren. Maar het het grote verschil tussen ISO-22000 en bijvoorbeeld BRC en IFS is dat er geen sprake is van concrete eisen voor bedrijfsinrichting en hygiëne als direct onderdeel van de norm zelf. In ISO-22000 wordt hiertoe verwezen naar Europese richtlijnen (852/853) en technische standaarden TS-22002-1. Bij BRC en IFS zijn deze aspecten verwerkt in de standaarden zelf. Dit maakt de ISO-22000-norm praktischer toepasbaar.

FSSC 22000

De FSSC-22000 is een volledig certificatieschema voor een managementsysteem voor voedselveiligheid. Voedingsmiddelenproducenten die reeds gecertificeerd zijn voor ISO-22000, kunnen door middel van een aanvullende PAS-220/ISO/TS-22002-1-audit voldoen aan het schema van FSSC-22000.

Meer informatie over KLEEMANS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!