Drie pensioenmogelijkheden voor ondernemers

  • Zakelijke dienstverlening

Als ondernemer moet je, in tegenstelling tot werkenden in loondienst, rekening houden met het feit dat je niet automatisch pensioen opbouwt. Om er zeker van te zijn dat je er ook later goed bijzit is het belangrijk om nu al een regeling voor de oude dag te treffen

Drie pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Dit zijn drie pensioenmogelijkheden voor ondernemers.

De oudedagsreserve (FOR)

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en liever geen geld onttrekt aan je bedrijf tijdens het ondernemerschap, is de Fiscale Oudedagreserve (FOR) wellicht een goede oplossing voor jou. Als je nu in een situatie zit waarbij je denkt: "Hoeveel kan ik lenen”, omdat je (groei)kapitaal nodig hebt, kan het zijn dat een besparing op de belasting je in dit stadium al een deel van het benodigde kapitaal op kan leveren. Binnen de FOR mag je ieder jaar een deel van de winst reserveren voor na je pensioen. Je zet hierbij niet daadwerkelijk geld opzij, maar de fiscale regeling zorgt ervoor dat de belastingheffing over een specifiek deel van de winst wordt opgeschoven. Dit levert je op korte termijn belastingvoordeel op, maar wanneer je met pensioen gaat ben je dit geld alsnog verschuldigd aan de Belastingdienst. Het kan een optie zijn om gebruik te maken van de FOR als je verwacht dat het belastingtarief na de pensioengerechtigde leeftijd minder hoog is dan daarvoor of als je dat geld in de tussentijd goed kunt laten renderen. Laat je goed adviseren door je boekhouder of accountant om er achter te komen of de FOR echt een voordelige optie is. Dit hangt namelijk van vele factoren af.

Lijfrenteverzekering

Een lijfrente is een pensioenregeling die je direct afsluit bij een verzekeringsmaatschappij of bank. Maandelijks of jaarlijks betaal je hier een bepaald bedrag voor. Tot op zekere hoogte kun je zelf bepalen wat de einddatum wordt van de periode waarin je lijfrente opbouwt. Doorgaans eindigt de opbouwfase in het jaar dat je voor het eerst AOW ontvangt. Vanaf dan maak je de keuze over de periodieke uitkeringen van de lijfrenteverzekering. Het is raadzaam om ook altijd op de hoogte te blijven wat er gebeurt met het opgebouwde vermogen in het geval van een scheiding als je een partner hebt.

Regeling voor zelfstandigen

Voor ZZP'ers zijn er verschillende pensioenregelingen, specifiek voor zelfstandigen. Hierbij kun je flexibel zelf je pensioen opbouwen. Zo hebben ZZP-organisaties samen met Loyalis en pensioenuitvoerder APG een ZZP-pensioenfonds opgericht. Je bepaalt zelf hoeveel geld je inlegt in de pensioenregeling en wanneer je het doet. De inleg is tot een bepaalde hoogte aftrekbaar van de belasting, waardoor het je nu fiscaal voordeel oplevert. Ook heb je de vrijheid om te kiezen wanneer de pensioenuitkering moet ingaan. Dit moet wel liggen op een leeftijd tussen de 60 en 72. Daarnaast heb je invloed op de looptijd en is het ook toegestaan om het opgebouwde vermogen uit te laten keren bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!