Drie tips om productschade tijdens transport te voorkomen

  • Industrie

Wereldwijd ondervindt 1% van de getransporteerde producten schade. Kosten? Luttele miljarden. We hebben ons erbij neergelegd, zo lijkt het. Want de schadepost wordt ingecalculeerd. Maar dat kan ook anders.

Drie tips om productschade tijdens transport te voorkomen

Damage reduction

‘Niemand wil productschade’, was de veronderstelling van ondergetekende. En hoewel dat natuurlijk klopt, accepteren we wel dat er productschade ontstaat. Met name tijdens het transport. Alle reden voor Bob Lemmen van de firma Lantech om in te zetten op damage reduction. Een dankbaar onderwerp voor hem en zijn klanten.

Producent van end-of-line verpakkingsmachines

Lantech verdient enige introductie. Want hoewel de firma wereldwijd machines levert, zal de naam niet bij het brede publiek bekend zijn. De firma, met het moederbedrijf in de Amerikaanse staat Kentucky, maakt verpakkingsmachines. Om precies te zijn, machines voor end-of-line packaging. “Producten krijgen een eerste eigen verpakking, maar moeten daarna ook nog verpakt worden voor transport. Daar komen onze machines in beeld.”

Trots uitvinder van de palletwikkelaar

End-of-line packaging is misschien niet iets waar je iedere dag bij stilstaat. En toch zorgen de verpakkingsmachines van Lantech er iedere dag voor dat miljoenen producten goed en veilig op hun bestemming aankomen. Neem de palletwikkelaar, de trotse uitvinding van het bedrijf. De palletwikkelaar – het woord zegt het al – wikkelt pallets geautomatiseerd in. Zo blijft de zending stevig bij elkaar.

Tip 1: de juiste wikkelkracht

“Maar niet te stevig”, benadrukt Lemmen. Folie die te stevig om de pallet is gewikkeld, kan namelijk ook weer voor schade zorgen. “Zeker bij een zwakkere kwaliteit dozen worden deze bij een te sterke wikkelkracht makkelijk ingedrukt. En daarmee wordt ook het product ingedrukt.” Een van Lemmens tips is dan ook om te zorgen voor de juiste containment force.

Langzaam wordt erg duidelijk dat Lantech niet alleen slimme innovatieve machines levert, maar vooral ook adviseert en meedenkt. Want kom er maar eens achter hoeveel wikkelkracht of containment force jouw zending kan hebben. Het luistert nauw. Te weinig en de lading is onvoldoende gezekerd, te veel en er bestaat het risico op indeuking en beschadiging.

Testfaciliteit

Bedrijven die een palletwikkelaar van Lantech aanschaffen, zijn verzekerd van deze expertise. Ook kunnen zij de wikkelkracht op locatie testen. “Daarvoor hebben we hier in Cuijk machines staan. We nodigen klanten uit om met eigen pallets en lading testen te komen doen. Daar krijgen ze vervolgens uitvoerige rapporten van. We adviseren wat de beste wikkelcyclus is, de ideale hoeveelheid wikkelkracht, maar ook hoe ze op folie kunnen besparen.”

Tip 2: zorg voor een goede zekering

En passant geeft Lemmen nog een aantal gratis tips mee. “Zorg dat je lading goed stevig aan de pallet gezekerd is.” Wanneer is het ‘goed’, vragen wij ons af. “Wanneer de lading niet kan verschuiven tijdens het transport.”

Dit zekeren gebeurt met Pallet Grip . Gemonteerd op de machine rolt deze de folie op tot een soort touw.. Dit zodat de pallet aan de onderkant met folietouw wordt gezekerd. Zodanig, dat een vorkheftruck deze kan oppikken zonder de folie te beschadigen. En daarmee uiteraard de wikkelkracht te behouden.

Tip 3: voorkom filmtails

Een andere bekende oorzaak van productschade, zijn filmtails, de zogenaamde foliestaarten. “Zo hangt het einde van de folie nog wel eens los. En bij transport kan veel gebeuren. Stel zo’n foliestaart gaat tussen andere pallets vastzitten en je laadt een pallet uit. Dan kan het zomaar gebeuren dat je de lading van een andere pallet trekt.” Bovendien zorgen foliestaarten voor fouten in geautomatiseerde logistieke systemen, weet Lemmen.

Zo bespaar je kosten en denk je aan het milieu

Het is duidelijk waarom damage reduction de aandacht krijgt bij Lantech. Onnodige productschade is een omvangrijke kostenpost. Zo ook teveel gebruikt verpakkingsmateriaal. “De folie kost een klant constant geld. Een wikkelmachine is een eenmalige aanschaf. Wij zorgen met die machine dat klanten minder folie hoeven te gebruiken. Ofwel: minder afval en minder kosten.”

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over LANTECH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!