Duurzame inzetbaarheid

  • Arbeidsmarkt

Langer doorwerken: Een cadeautje of een straf? Mijn motto is: leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag! Vanuit dit oogpunt kijk ik ook naar de toekomst en mijn pensioen. Om op een gezonde, gemotiveerde wijze je pensioen te kunnen halen, geloof ik in dingen doen met passie.

Duurzame inzetbaarheid

Dus denk ik nu al na over de toekomst. Op dit moment zit ik in een levensfase waarbij ik bij keuzes die ik maak mezelf altijd afvraag: Wil ik dit of moet ik dit? Natuurlijk ontkom ik er niet aan om dingen te doen omdat ze moeten. Ik moet nu eenmaal eten, drinken en slapen. Over cruciale zaken in mijn leven kan ik wel de keuze maken tussen willen en moeten. Vragen die hierbij aan de orde zijn: Waarom werk ik? Wat maakt mijn baan nog leuk? Waarom vind ik het belangrijk om gezond te leven? Welke verantwoordelijkheid heb ik waarin? En zo zijn er nog veel meer.

Door schade en schande heb ik geleerd om zekerheid los te laten en te kiezen vanuit mijn hart en te kiezen voor dingen waar ik blij en gelukkig van word. Zo heb ik nog steeds mijn droombaan. Iedere dag weer ga ik met een glimlach op mijn gezicht naar mijn werk. Natuurlijk maakt niet alleen de inhoud mijn werk leuk, maar meer nog de collega’s die me dagelijks motiveren, stimuleren en waar ik van leer. Mogelijk ben ik één van de Nederlanders die na een week vakantie, de eerste werkdag weer naast haar bed staat te springen omdat ze weer aan de slag mag. Ik werk dus omdat ik het graag wil en niet omdat ik het als een verplichting zie. Met deze insteek hoop ik in ieder geval op een prettige manier op werkgebied mijn pensioen te gaan halen. Daarnaast beweeg ik niet omdat alle wetenschappers zeggen dat het zo goed voor je is, maar omdat ik zelf merk dat ik er blij van word en me beter voel. Het hormoon endorfine werkt dus echt. Ook gezond eten levert me veel op, dus ook daar kies ik bewust voor. Het lijkt zo mooi, maar ik ben me er als geen ander van bewust dat je nog zo goed voor jezelf kunt zorgen en de dingen in het leven met passie doet, maar dat je bovenal een dosis geluk in het leven nodig hebt. Ik ben van mening dat je geluk gedeeltelijk kunt afdwingen, maar gezondheid, rampspoed etc. heb je zelf niet in de hand. Dit heb je als eerste nodig, voordat je aan de rest kunt voldoen. Laat onverlet dat je regisseur bent van je eigen leven, dus op basis daarvan ook keuzes kunt/mag maken.

Wat ik belangrijk vind om met u te delen is dat ik geloof in eigen verantwoordelijkheid, kiezen vanuit je hart en daar ook naar leven, om zo op een gezonde, leuke en vitale wijze toe te werken naar je pensioen. Doen we dat met z’n allen, dan is ‘duurzame inzetbaarheid’ eigenlijk iets vanzelfsprekends en vaar je je eigen koers naar het eind van je werkcarrière. Het advies dat ik altijd aan mijn kinderen meegeef is dat ze in hun studie, werk en vriendschappen de keuze moeten maken waar ze gelukkig en blij van worden. De rest volgt dan wel. Uiteindelijk moeten ze nog veel meer jaren mee dan ik, en mij levert het maken van keuzes op deze manier het meeste op. Ik ben een tevreden, gelukkig en blij mens die nog alles wat me overkomt ervaar als een cadeautje. Dat wens ik niet alleen mijn kinderen toe, maar iedereen die vanuit zijn bevlogenheid en passie in het leven staat.

Sylvia Kradolfer

Over de Auteur:
Sylvia Kradolfer, is Manager Interne Bedrijfsvoering bij Brabant Water.

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!