Een leven lang leren

  • Onderwijs & Training

Een leven lang leren. Je hoort het steeds vaker, maar eigenlijk is het een hele gekke uitdrukking. Het roept vragen op als: ''Kun je ook stoppen met leren en hoe werkt dat dan? Wat is een leven lang? Mag je na een specifieke leeftijd niet meer verder leren?'' Enzovoorts.

Een leven lang leren

Een leven lang leren gebeurt zo goed als vanzelf, daar hoef je je verder niet druk om te maken. Oké, met de jaren zal het leerproces wat langzamer gaan, maar dat is een normaal fysiologisch proces. Iets waar je vanzelf aan went. Hoe kan het dat er een leuze ontstaan is voor een verschijnsel dat automatisch gebeurt? We spreken ook niet over een leven lang ademhalen, toch?

Leren versus onderwijzen

Naarmate je ouder wordt en over meer ervaring beschikt, wordt de relatie tussen onderwijzen en leren steeds complexer. Degene die uiteindelijk bepalend is voor wat er wordt geleerd, geeft naarmate hij ouder wordt steeds meer eigen inkleuring en perspectief aan zijn leerproces. Daarbij gaan we ervan uit dat wanneer de informatie goed aansluit bij de opgebouwde ervaring, het leerproces makkelijker verloopt dan wanneer nieuwe informatie niet gekoppeld kan worden aan bestaande informatie.

Dus hoewel leren misschien wat langzamer gaat, is het wel altijd aanwezig en dat is maar goed ook. Stel jezelf eens voor dat je bijna overreden wordt door een elektrische scooter die je niet aan hoort komen. Nadat je van de schrik bekomen bent, let je bij de volgende keer dat je oversteekt extra goed op alle elektrische scooters. In een dergelijk geval heb je iets geleerd zonder daar een onderwijzer bij nodig te hebben.

Het verschil tussen leerprocessen

Je hoort ook wel eens van het 70-20-10 model in het onderwijs. Dit is geïntroduceerd door C. Jennings. Hij gaat ervan uit dat 70 procent van het leren gebeurt op basis van ervaring (informeel leren), 20 procent leer je van anderen en slechts 10 proces leer je in een gestructureerde formele setting zoals een cursus of opleiding.

Het gaat niet precies om de verhouding, maar om het idee dat verreweg de meeste leerprocessen plaatsvinden zonder onderwijs of onderwijzer. Wanneer we het hebben over een leven lang leren heeft dat meestal alleen betrekking op 10 procent van de leerprocessen. Omdat we het echter belangrijk vinden dat mensen zich blijven ontwikkelen en blijven leren kunnen we ons veel beter richten op die andere 90 procent.

Leerprocessen optimaliseren

Maar wat kun je dan doen om die 90 procent te optimaliseren? Veel! Je moet het alleen wel zelf mogelijk maken. Je kunt nieuwe taken oppakken of je taken op een andere manier uitvoeren. Je kunt meer informatie opzoeken, boeken lezen, naar conferenties gaan, of ergens onderbouwing bij zoeken. Je kunt het ook organiseren door anderen daarbij in te schakelen. Dat kan een collega of leidinggevende, maar ook een coach of bekende zijn. Natuurlijk heeft de een meer innerlijke ambitie of drive om zichzelf te ontwikkelen dan de ander. Maar allemaal hebben we bij die ontwikkeling wel eens een steuntje in de rug nodig of laten we zeggen "ontwikkelingshulp".

Ontwikkelingshulp van Avans+

Avans+ levert ontwikkelingshulp vanuit de gedachte dat je het zelf moet doen. Daarbij proberen zij zo goed mogelijk aan te sluiten bij jouw ervaring en wensen. Je houdt zelf de regie over je eigen leerproces wat betekent dat je zoveel mogelijk leert in je eigen werkomgeving. Ook de mensen uit je eigen werkomgeving worden benut bij het leerproces. Digitale hulpmiddelen een tools ondersteunen deze aanpak. 

Ook organiseert Avans+ formele leermomenten waarin gelijkgestemden reflecteren op kennis en de toepassing daarvan. Op basis daarvan worden weer nieuwe inzichten verkregen en strategieën gevormd.

De plus van Avans

Avans+ gelooft in ontwikkeling en dat die begint en eindigt bij jezelf. Niet door het voor te doen of voor je te doen, maar door je te helpen om het uiteindelijk zelf te doen. Daarbij geloven zij ook dat mensen met ambitie belangrijk zijn voor de ontwikkeling van teams, afdelingen en bedrijven. Het zijn die mensen die voorop willen lopen, die geen genoegen nemen met de status quo. Professionals die zichzelf willen ontwikkelen en anderen daarin willen meenemen. Mensen die zich willen onderscheiden met een plus achter hun naam; de plus van Avans?.

Meer informatie over Avans+:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!