Een stevig bouwhek dat niet omwaait: de do’s en don’ts voor uitvoerders in Nederland

 • Zakelijke dienstverlening

Natuurlijk wil je dat jouw bouwhekken het hele jaar stevig blijven staan, ook in extreme weersomstandigheden. Om een veilige omgeving te waarborgen dient het materiaal daarom bestand te zijn tegen omwaaien, wegwaaien, buigen en kapotgaan.

Een stevig bouwhek dat niet omwaait: de do’s en don’ts voor uitvoerders in Nederland

De kracht die de wind uitoefent op een constructie wordt ook wel windbelasting genoemd. Maar wat zijn eigenlijk de verplichtingen van uitvoerders in Nederland omtrent windbelasting? En met welke middelen kun je een stevige hekwerklijn waarborgen? Daar gaat Heras Fencing & Security in dit blog dieper op in.

Windbelasting: zijn er in Nederland regels voor tijdelijke of semi-permanente hekken?

Nee. Bij vaste hekwerken gelden er verschillende belastingen en berekeningen als het gaat om windbelasting. Echter, aan semi-permanente en tijdelijke hekwerken zijn geen wetten of regels verbonden, ongeacht of de hekken zijn gekocht of gehuurd. Kortom: de uitvoerder is zelf verantwoordelijk voor het borgen van een stevige en veilige hekwerklijn. Niemand wil immers op het geweten hebben dat een hekwerklijn op voorbijgangers valt, met alle gevolgen van dien. Laat staan de herstelwerkzaamheden die bij een omgevallen herkwerklijn komen kijken: het weer houdt geen rekening met weekend of vakanties.

Welke variabelen hebben effect op de windbelasting?

Verschillende elementen op, of in de omgeving van het hek hebben effect op de windbelasting. Wanneer je je hiervan bewust bent, zet je de eerste stappen in het kiezen van de juiste oplossingen om een zo stevig mogelijk hekwerk te realiseren.

 1. De omgeving

  Heeft weer en wind vrij spel? In een open kustgebied is de wind logischerwijs krachtiger dan in de stad, waar de hekwerklijn wordt beschermd door omliggende gebouwen. De omgeving speelt daarom een grote rol.
 2. Het type bouwhek

  Een regelmatig voorkomende misvatting is dat een bouwhek geen of weinig wind vangt. De mazen van het bouwhek zijn ten slotte open – daar gaat de wind toch doorheen? Wanneer je echter schuin op een heklijn kijkt, zie je dat de mazen samen een dichte “muur” vormen die wel degelijk gevoelig zijn voor de kracht van de wind. Het type hek en de maaswijdte  is dus een belangrijke variabele. Daarnaast speelt ook de hoogte van het hek een belangrijke rol.
 3. Materialen

  Bouwhekken kunnen om verschillende redenen voorzien worden van doeken en zeilen. Bijvoorbeeld om de bouwplaats af te schermen voor pottenkijkers, geluidsoverlast tegen te gaan of ter promotie. Een doek of zeil vangt echter veel meer wind en de hekwerklijn functioneert zo als een grote vlieger. De omgeving laat het dus niet altijd toe extra elementen op het hek aan te brengen, mits er een versteviging zoals een schoorconstructie geplaatst kan worden.
 4. Het grondtype

  Een hekwerklijn kan verstevigd worden met schoorconstructies, mits de grond het plaatsen van schoren toestaat!
 5. Plaatsing van de hekwerklijn

  De manier waarop een hekwerlijn gemonteerd wordt heeft een groot effect op de stevigheid ervan. Een hekwerklijn die kaarsrecht loopt is gevoeliger voor wind en andere invloeden dan een haakse. Natuurlijk moet de omgeving dit wel toelaten: een stedelijk gebied is het niet altijd mogelijk de hekwerklijn naar eigen wens te plaatsen.

Op welke manieren borg ik een stevige hekwerklijn?

Nu je je bewust bent van de factoren die effect (kunnen) hebben op de stevigheid van je hekwerk, kun je gaan nadenken over oplossingen die de stevigheid verhogen. Zoals al eerder genoemd kun je een stevig hekwerk al realiseren door de hekwerklijn op een slimme manier te monteren: bijvoorbeeld door bouwhekken haaks op elkaar te plaatsen. Wees je er natuurlijk wel van bewust dat dit veel ruimte kost en er wellicht meerdere bouwhekken nodig zijn dan wanneer je een kaarsrechte hekwerklijn plaatst.

Verder kun je gebruik maken van schoren, schoorplaatconstructies, de hekken met pinnen of palen in de grond vastzetten en/of de hekken verzwaren met blokken. Bij "open" bouwhekken volstaat het meestal om 1 op de 3 hekken te voorzien van een schoor. Wanneer er doeken en dergelijken tegen het hek gehangen worden moet ieder hek geschoord worden.

Tot slot kun je nadenken over de hoogte van het hek (hoe hoger, hoe meer windbelasting) en over het elimineren van zeilen of doeken. Wanneer deze mogelijkheden niet volstaan kun je ervoor kiezen het hek semi-permanent  te plaatsen. Semi-permanente hekken zijn echter minder gemakkelijk te verplaatsen, houdt hier rekening mee wanneer je voornemens bent de hekken regelmatig te verplaatsen.

Meer informatie over HERAS MOBILE FENCING &SECURITY:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!