Een veilige vakantie is een fijne vakantie volgens Nu-Swift

  • Toerisme & Recreatie

Een weekendje in een bungalow, een dagje naar een attractiepark of uitgebreid dineren in een restaurant: heerlijk om zorgeloos te ontspannen. Dat gaat het beste als je je niet druk hoeft te maken over brand. Nu-Swift levert ondernemers in toerisme en horeca een op maat gemaakt brandveiligheidsplan.

Een veilige vakantie is een fijne vakantie volgens Nu-Swift

“Eén van de belangrijkste pijlers van brandveiligheid binnen het toerisme is duidelijkheid en eenvoud”, zegt projectmanager John Bouwman van Nu-Swift Brandbeveiliging B.V. “De juiste blusmiddelen moeten op de juiste plek hangen, vergezeld van een duidelijke beschrijving van wat je ermee kunt doen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van pictogrammen met eenvoudige symbolen, zodat iedereen die in het park rondloopt snapt hoe deze brandblussers werken. Oók kinderen of mensen die een andere taal spreken. Als er brand uitbreekt heb je immers maar één kans.”

Altijd aanwezig

Blussers moeten te allen tijde beschikbaar zijn – in het zomer- én winterseizoen. Nu-Swift levert vorstbestendige blussers die het hele jaar op hun plek kunnen blijven hangen. Ook bestaan hier handzame varianten van die geschikt zijn voor kleinere (barbecue)brandjes op de camping of op de boot. Horecagelegenheden met grootkeukens daarentegen zijn gebaat bij speciale brandblussers voor onder andere frituurbranden en BHV-verbanddozen met HACCP keur. John: “Een vetblusser is uitermate geschikt voor restaurants en eetcafés: deze blusser kan frituurbranden snel doven en je kunt hem daarnaast ook als gewone schuimblusser gebruiken.” Een andere methode is het gebruik maken van een automatisch blussysteem. Dit wordt veel toegepast in keukens maar ook in de pleziervaart. “Je bent er immers lang niet altijd bij als een brand begint. Met zo’n zelfwerkend systeem is er altijd controle.”

Misbruik voorkomen

Het komt helaas regelmatig voor: een groep jolige vakantiegangers wil een ‘schuimfeestje’ beginnen met een in het zicht hangende schuimblusser. “Door blussers in een kast op te bergen creëer je een psychische drempel”, weet John. “Daarnaast biedt een kast ook de mogelijkheid om een alarm te plaatsen, zodat de beheerder weet wanneer er iets mee gebeurt.”

Alarm op afstand is ook een mogelijkheid om misstanden met rookmelders tegen te gaan. “Soms draaien gasten een rookmelder van het plafond, omdat deze begint te piepen. Een ernstige zaak, want als er echt brand uitbreekt wordt niemand gealarmeerd.” De nieuwste brandmelders geven een signaal af als ze weggehaald worden of als de batterijen op zijn. De beheerder ontvangt deze informatie op zijn smartphone. “Hij wordt uiteraard niet alleen geïnformeerd als er een storing is. Ook als er rook gesignaleerd wordt, wordt het alarm doorgegeven. Zo is de beheerder altijd op de hoogte van de situatie in de vakantiewoningen, cabins of caravans!”

Advies op maat

Iedere leisure-onderneming is anders, daarom creëert Nu-Swift voor elk bedrijf een individueel plan. Eerst wordt er gekeken naar de locatie(s) en de verwachtingen omtrent het gedrag van de gasten. Wat is er de afgelopen jaren voorgekomen? Wat zijn de cijfers uit de branche? Wat zijn de risico’s? Vervolgens stelt men vast welk niveau van brandveiligheid benodigd is en welke stappen nodig zijn om dat te bereiken (het brandveiligheidsplan). Nu-Swift kan de benodigde producten en het onderhoud leveren, alsmede bepaalde diensten. Denk daarbij aan BHV-trainingen voor werknemers. John: “Als alle systemen geplaatst zijn verminder je het restrisico door brandbewustheid te scheppen bij het personeel. Een mooie taak voor de BHV organisatie.”

Auteur: Marlies van den Burgh

Meer informatie over NU-SWIFT BRANDBEVEILIGING B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!