Een vernieuwing in eReaders

De afdeling Global Manufacturing Tooling van TE Connectivity is verantwoordelijk voor het maken van prototypes van nieuwe, complexe producten en het ontwikkelen van de bijbehorende gereedschappen.

Een vernieuwing in eReaders

Van idee naar sample naar eindproduct
We kunnen nu alles ‘touch’ maken: een vernieuwing in eReaders

Er wordt een productconcepttekening aangeleverd met daarbij de vraag hoe dit het beste kan worden geproduceerd en met welke gereedschappen. Aanvragen daarvoor kunnen uit ontwikkelcentra overal ter wereld komen. In de praktijk komen ze vaak uit Europa omdat het handig is om dicht bij de klant te zitten. De verschillende afdelingen van Global Manufacturing Tooling gaan daarmee aan de slag. Ze kijken dan naar het design, naar efficiënte productieprocessen maar ook naar milieuvriendelijkheid in de productie, zoals ‘groene’ materialen en minder verbruik van stroom, materiaal en minder afval productie.

TE familie
Verantwoordelijk voor de afdeling is Robert van de Sandt, Manager Global Manufacturing Tooling. Robert is in 1995 gestart bij TE in de productontwikkeling. Later is hij projectmanager geworden en vervolgens heeft hij twee jaar in China gewerkt voor TE. Sinds zijn start 17 jaar geleden, heeft hij dus veel ontwikkeling doorgemaakt. Dat is ook een van de redenen dat hij graag bij TE werkt. “TE is een dynamisch bedrijf, met een grote variëteit aan klanten, producten en processen. Bovendien zijn er goede interne doorgroeimogelijkheden en mogelijkheden voor een carrière op internationaal niveau. Ik kom uit een TE familie; mijn vader werkte ook bij TE. We hebben met het gezin ook een tijdje in Duitsland gewoond, toen mijn vader daar voor TE werkte.” Bij Global Manufacturing Tooling zijn regelmatig stage- en afstudeerplaatsen beschikbaar op verschillende taakgebieden, zoals WTB, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde.

Na een eerste productontwerp start meteen de ontwikkeling van gereedschappen en processen. Jeroen Dittner is als manager procesontwikkeling verantwoordelijk voor die afdeling. Hij werkt sinds 4,5 jaar bij TE Connectivity en startte als projectmanager. Zijn huidige functie vervult hij nu 1,5 jaar. Hij werkt graag bij TE want: “Als je een goed idee hebt, dat uiteindelijk geld zou kunnen opleveren, dan kun je budget beschikbaar krijgen om het te verwezenlijken.” Innovatie, uit elke hoek van de organisatie, dat is waar het bij TE om draait.

Zodra de tekeningen voor de gereedschappen klaar zijn gaan ze door naar de afdeling van Ad Tielemans, manager toolshop & pre-production. Op zijn afdeling zorgen ze eerst voor de gereedschappen en daarna voor de samples. “Op 1 februari was ik 33 jaar in dienst bij TE en in die tijd heb ik ook veel verschillende functies gehad. Toen wij nog een fabriek hadden heb ik 100 man operations aangestuurd. Nu maken wij in Nederland alleen nog producten in kleine series en samples en prototypen. Het mooie van werken bij TE is voor mij de ‘Go until No cultuur’. Je krijgt voldoende vrijheid om je werk goed te doen. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Je ziet bij ons dat mensen óf heel lang bij het bedrijf werken, óf binnen twee jaar vertrekken. Op mijn afdeling ben ik blij met jong talent.”

EReader met de nieuwste technologieën

Sinds enige tijd beschikt TE over de Acoustic Pulse Recognition (APR) technologie. Daarmee reageert het oppervlakte niet op de aanraking maar op het geluid. Met deze technologie kun je alle solide materialen ‘touch’ maken, dus niet alleen beeldschermen maar ook metaal, hout, plastic en glas. De aanraking kan ook met van alles; een vinger, die zelfs nat mag zijn of in een handschoen kan zitten en bijvoorbeeld een paperclip of pen.

Een mooi bijkomend voordeel is dat de kosten voor productie gelijk blijven ongeacht de grootte van het touch te maken object. Het eerste product dat TE met de nieuwe technologie maakte was een eReader. Achterliggende gedachte was dat wanneer je op een eReader iets wilt doen met touch, je dus altijd iets op je beeldscherm moet aanraken. Daarmee kun je de letters van het beeldscherm niet allemaal lezen. TE heeft de achterkant van de eReader touch gemaakt, waardoor dat probleem is opgelost. Je kunt nu het volledige beeldscherm lezen terwijl je de eReader bedient. De afdeling Global Manufacturing Tooling heeft de eReader ontwikkeld en uiteindelijk de eerste 50 exemplaren gemaakt. Het artikel is nog niet in de winkel te koop.

Meer informatie over TE CONNECTIVITY:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!