Ganzen als beveiliging: hanteer oude principes

  • Logistiek & Vervoer

Bij logistieke bedrijven heerst enige koudwatervrees voor het toepassen van videocontentanalyse voor omtrekbeveiliging, aldus Michael Lokerse van Groenewout. Dat is echter niet nodig.

Ganzen als beveiliging: hanteer oude principes

Beveiliging logistiek

In het jaar 390 veroverden de Galliërs de stad Rome. De bewoners van de stad hadden zich teruggetrokken naar het Capitool. De Galliërs beklommen midden in de nacht de Capitolijnse rotsen met als doel om ook de laatste vesting in de stad te overmeesteren. Ze kwamen zo stilletjes dat zelfs de waakhonden hen niet hoorden; de ganzen echter begonnen onrustig te gakken en redden daardoor het hart van de stad. De Galliërs werden teruggedreven.

In dit voorbeeld van beveiligen uit de Romeinse tijd waren de Capitolijnse rotsen de fysieke maatregelen. Deze zorgden voor vertraging van de aanval, de ganzen op hun beurt alarmeerden de bewoners van de stad waardoor zij in de gelegenheid gesteld werden om maatregelen te nemen tegen de Galliërs.

Het toen gehanteerde security concept van een eerste barrière, vroegtijdige detectie en signalering, vertraging en adequate opvolging is nu nog steeds een basisprincipe voor buitenbeveiliging.

Het inzetten van ganzen voor de beveiliging van logistieke centra zou ook nu nog mogelijkheden bieden. Helaas loopt dit vanzelfsprekend al snel tegen veel praktische bezwaren aan. Door technologische ontwikkelingen kan de waakzaamheid van de ganzen vervangen worden door processorkracht, videoresolutie en software.

Lees de verdere inhoud van dit artikel op www.logistiek.nl

De auteur van dit artikel, Michael Lokerse, is consultant facilities bij adviesbureau Groenewout.

Meer informatie over GROENEWOUT :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!