Goed voorbereid de Brexit door dankzij WA Customs

  • Zakelijke dienstverlening

Dat de Brexit grote gevolgen gaat hebben voor de internationale handel is bij de meeste bedrijven inmiddels wel doorgedrongen. Maar wat dit specifiek voor hun organisatie betekent is vaak een stuk onduidelijker. Hoe bereid je je hierop voor?

Goed voorbereid de Brexit door dankzij WA Customs

“Het is lastig om een perfect advies te geven, zolang nog niet bekend is of er een handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk komt en hoe deze er eventueel uit komt te zien,” vertelt Benny van Laerhoven, eigenaar van WA Customs op Hazeldonk. Als douane expediteur stellen hij en zijn team, aan de hand van verschillende scenario’s, aan bedrijven voor wat er kan gaan gebeuren. “Denk hierbij aan een Full Trade Agreement zoals we hebben met Noorwegen. Of juist een harde Brexit, zodat de zogeheten derde landen-voorwaarden gaan gelden zoals opgesteld door de Wereldhandelsorganisatie.”

Maatregelen nemen

Maar er zijn al wel maatregelen die in de aanloop naar de definitieve uittreding van het VK getroffen kunnen worden. “Bedrijven die nog niet internationaal actief zijn maar daar wel plannen voor hebben, kunnen een EORI-nummer aanvragen bij de douane,” legt Benny uit. “Dit is een registratienummer van de Europese Unie wat je moet hebben om te kunnen handelen buiten de EU.” Verder gaat de Brexit van invloed zijn op bedrijven die:

  1. een deel van hun productieproces in het VK hebben lopen,
  2. die grondstoffen aangeleverd krijgen vanuit het VK
  3. of die een gezamenlijke productie-overeenkomst hebben met zowel een bedrijf in het VK als nog een derde EU-land.

“Maar ook MKB-ers die momenteel al goederen verkopen in het Verenigd Koninkrijk gaan geconfronteerd worden met nieuwe wet- en regelgeving,” aldus Benny.

Elke situatie is anders

Als specialist in douanezaken houdt WA Customs alle ontwikkelingen rondom de Brexit nauwlettend in de gaten. En vanwege de grote kennis van internationale handelsakkoorden verzorgt de expediteur nu al 1-op-1 begeleiding van bedrijven. “Er gaan nieuwe regels gelden met betrekking tot onder andere invoerrechten, transport, BTW en registratie,” somt Benny op. “Ook gaat de oorsprong van goederen van groot belang worden en daar horen weer speciale documenten en certificaten bij. Met al deze zaken kan WA Customs de ondernemer helpen en dat doen we met advies toegespitst op het desbetreffende bedrijf.”

Voorlichting over veranderingen

Daarnaast deelt WA Customs kennis via bijeenkomsten van overkoepelende brancheorganisaties. “Laatst hebben we deelgenomen aan een panel met onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NAKTuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,” vertelt Benny. “En ook voor de leden van Treeport Zundert hebben we een voorlichtingsavond gegeven. Zo hebben zij meer inzicht gekregen in wat hen te wachten staat en hoe WA Customs ze bij deze veranderingen kan helpen.”

Is uw bedrijf al voorbereid op de Brexit of bent u benieuwd naar wat de uittreding voor uw organisatie gaat betekenen? WA Customs legt het u graag uit en helpt u op weg bij het nieuwe handelen met het Verenigd Koninkrijk.

Auteur: Kim Smits / The Textory

Meer informatie over WA CUSTOMS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!