Handel snel bij hartstilstand

  • Farma & Zorg

Je moet er niet aan denken, maar het kan ook binnen je bedrijf voorkomen; een personeelslid dat een hartstilstand krijgt. Het is zaak dan, ondanks de paniek, vooral snel te handelen. Want in geval van een hartstilstand geldt nadrukkelijk dat elke seconde telt.

Handel snel bij hartstilstand

Ademhaling

Zakt een medewerker zo ineens in elkaar, controleer dan eerst of hij of zij nog bij bewustzijn is. Praat tegen het slachtoffer en schud voorzichtig aan bijvoorbeeld de schouders. Is er geen reactie, laat iemand anders dan meteen 112 bellen en blijf zelf bij het slachtoffer. Vraag ook iemand om zo snel mogelijk de AED te halen, als die in het bedrijf aanwezig is. Is dat gedaan, controleer dan of het slachtoffer nog ademt. Dat doe je door het hoofd voorzichtig te kantelen (naar achteren, zo wordt de luchtweg geopend) en de kin met je vingertoppen op te tillen. Check vervolgens of er nog sprake is van ademhaling.

Hartmassage

Als er geen ademhaling is, voer dan meteen hartmassage uit in de vorm van dertig borstcompressies. Plaats je handen stevig op de borstkas en duw vervolgens -niet te hard- het borstbeen in. Dit mag je overigens ten hoogste 120 keer per minuut doen. Daarna probeer je mond-op-mond beademing toe te passen. Vervolgens voer je weer hartmassage uit en probeer je nogmaals te beademen.

Luidspreker

Als de AED ondertussen gehaald is, stop je -uiteraard zo kort mogelijk- met het geven van hartmassage. Zorg dat de borstkas ontbloot wordt. Vervolgens is het vooral een kwestie van goed luisteren wat het apparaat aangeeft. Je plaatst de elektroden en handelt daarna op aanwijzing van de AED. Dit doe je net zo lang tot er medische hulp is. Overigens is het raadzaam om tijdens je levensreddende handelingen je telefoon op de luidspreker te zetten en contact te houden. Op die manier houd je zonder je handelingen te hoeven onderbreken contact met de hulpverlening. Zij kunnen je tips geven hoe te handelen. In het algemeen geldt de regel niet eerder te stoppen tot de ambulance ter plaatse is.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!