Het belang van vertrouwde contacten bij export in agrifood

  • Agrofood & Biobased

Veel Europese landen getroffen door de handelsboycot van Rusland maar ieder land is toch bezig met het zoeken van alternatieve markten. Deze zijn doorgaans niet eenvoudig te bedienen en goede vertrouwde contacten zijn noodzakelijk.

Het belang van vertrouwde contacten bij export in agrifood

VRIAN projects heeft levendige contacten met relevante organisaties voor nieuwe afzetmarkten voor de Agri-Food sector. VRIAN heeft contacten met zowel overheden, die de veterinaire en fytosanitaire controle uitvoeren (ook bij import en export), als bedrijven of branche-organisaties in de Agri-Food sector van de EU lidstaten in Oostelijk Europa , Balkanlanden en Turkije.

Op hun beurt onderhouden deze landen goede contacten met Rusland, Belarussia, Oekraïne, Kazachstan, maar ook andere landen rondom de zwarte zee zoals Georgië, Turkije en Armenia, het midden Oosten en niet te vergeten de huidige kandidaat E-lidstaten in voormalig Joegoslavië.  Dit zijn interessant alternatieve afzet gebieden voor Nederlandse producten zoals groente en fruit, kaas en vlees.

Langdurige contacten met Agri-Food sector in Midden- en Oost-Europa

VRIAN Projects B.V. te Deventer werkt al sinds de negentiger jaren van vorige eeuw in Midden en Oost-Europa. Vanaf het jaar 2000 was dit vaak in het kader van de EU uitbreiding; de kandidaat lidstaten moesten hun wetgeving en toezicht organen/inspectie aanpassen aan het EU stramien. Ook het bedrijfsleven in deze landen, die inmiddels bij de EU zijn gekomen, heeft zich aangepast aan de vereisten van zelf controle en traceability.

In deze landen onderhoud VRIAN nog steeds contact met agri-food overheid, diverse bedrijven en organisaties in de agri-food. VRIAN heeft meer recent tijdens de uitvoering van advies en technologie projecten (vaak medegefinancierd door AgentschapNL; nu Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) in diverse andere landen zoals Turkije en Algerije kennisgemaakt met handelsbedrijven in de agri-food die zowel aankopen voor hun binnenlandse vraag als exporteren naar hun achterland in het Midden Oosten en Noord Afrika.

Netwerk van VRIAN inzetten

Dit netwerk kan door VRIAN op gerichte wijze worden geactiveerd als Nederlandse belanghebbenden aangeven dat er nieuwe afzetkanalen ontwikkeld moeten worden voor de Nederlandse agrarische- en voedselsector.

Bijvoorbeeld: Afzetkanaal via Litouwen

Zo heeft Allard Andala (directeur VRIAN Projects) recentelijk contacten in Litouwen geactiveerd. Hij heeft contact gelegd met de voorzitter van de Litouwse vereniging van zuivelverwerkers en slachterijen. De voorzitter is actief bezig met het zoeken naar nieuwe afzetkanalen in Servië. Afgelopen week organiseerde hij een drie-mans handelsdelegatie naar Servië. Het doel was om op korte termijn afspraken te maken over de levering van Litouws kaas en varkensvlees naar Servië. Eerder gingen deze producten uit Litouwen naar Rusland, maar zijn daar niet meer welkom.

De Servische handelaren zien mogelijkheid voor afzet op de lokale markt en overige Balkanlanden buiten de EU zoals Macedonia, Kosovo, Albanië, Bosnië. De Litouwers spreken goed Russisch en verstaan dan ook de Serviërs wel. Ook zijn de Litouwers niet bang voor het cyrillische schrift dat in Servië wordt gebruikt.
Vergelijkbare kanalen kan VRIAN activeren om bijvoorbeeld:

  • via Turkije meerdere Arabische landen te beleveren
  • via een bekende Algerijnse importeur de lokale markt aldaar te beleveren
  • Tunesië te beleveren.

Als u belangstelling heeft, neem dan eens contact op met VRIAN Projects. Wellicht kunnen zij snel de zending van een eerste proeflevering ondersteunen!

Meer informatie over VRIAN PROJECTS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!