Het toverwoord BIM

  • Bouw

In de bouw zoemt sinds eind 2011 ongeveer een toverwoord rond, BIM. Zou met dit toverwoord de bouw gered zijn?

Het toverwoord BIM

Ieder zichzelf respecterend bedrijf in de bouwkolom probeert zich op de een of andere manier te profileren met BIM. Want elke opdrachtgever wil bouwen met BIM toch?

En dus is BIM een populair zoekwoord op Google. Betaald adverteren? 73 cent per klik.  Valt op zich mee. De kans dat je advertentie wordt weergegeven is redelijk, blijkbaar heeft de traditionele bouwsector nog weinig vertrouwen in Google als acquisitie instrument. Maar dat terzijde.

Maar wat houdt dat toverwoord nou eigenlijk in? BIM. Building Information Modelling. Op z’n Nederlands Bouw Informatie Model. De onwetende bouwer verkoopt het als één model waar alles in zit. Zo klinkt het natuurlijk ook, want het is een informatiemodel toch?

Cultuuromslag

Niets is minder waar. BIM is geen toverwoord, maar een cultuuromslag voor de traditionele bouwsector! Iedereen roept het, maar niemand doet het (oké, dat is een beetje gechargeerd gesteld). Want bij BIM moet je samenwerken. En niet zoals in traditioneel bouwteamverband samenwerken (lees: de architect is klaar, gooit zijn tekening over de schutting, de constructeur is klaar en gooit zijn tekening een schutting verder, etc.), maar écht samenwerken. Openheid van zaken dus. En communiceren.

Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn zien elkaars informatie en werken dus met dezelfde informatie. Dit scheelt veel dubbel werk en bovendien worden op deze manier al vroeg fouten opgespoord.

Nieuwe werkmethode

Wij van Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra zien BIM als een nieuwe werkmethode. Het biedt de mogelijkheid aan de traditionele bouwkolom om te innoveren. De verantwoordelijk van het gehele project ligt bij de gezamenlijke partijen, op die manier werk je gezamenlijk naar een resultaat toe. Het over de schutting gooien van modellen, berekeningen en tekeningen kan met BIM niet meer.

Bij Bartels geloven we in de toekomst van BIM! BIM is de toekomst van de bouw. Take it or leave it.

BIM Samenwerking

Een uitgewerkt appartement in een zorgcentrum in Almelo, waarbij volgens BIM is gewerkt met de architect, constructeur en installateur.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!