Hier moet u op letten als zelfstandig ondernemer in de bouw

  • Bouw

Steeds meer mensen in Nederland besluiten om voor zichzelf te beginnen. Zo ook in de bouw, waar men in veel gevallen wel gewoon hetzelfde werk blijft doen als vroeger, maar dan in de vorm van een eigen onderneming in plaats van de reguliere loondienst.

Hier moet u op letten als zelfstandig ondernemer in de bouw

Die verschuiving heeft zowel voordelen als nadelen. Wanneer je een eigen onderneming wil starten in de bouw, zijn er namelijk een paar dingen waar je goed op moet letten: zaken die bij iedere zelfstandige onderneming komen kijken. Hieronder lichten we het uit. 

Boekhouding

Wanneer je een eigen onderneming hebt, moet de boekhouding altijd goed geregeld zijn. Sommigen kiezen ervoor om dit helemaal zelf te doen of door een partner te laten doen. Andere kiezen liever voor een boekhouder. De keuze is uiteraard aan jezelf. Bedenk echter wel dat het best veel tijd kan kosten wanneer je het zelf doet. Verdiep je er in dat geval ook goed in zodat je geen belangrijke aftrekposten mist of andere kortingen waardoor je een dief van je eigen portemonnee wordt. Denk er goed over na en bepaal vooraf welke keuzes je hierin maakt.

Gereedschap

Wanneer je een eigen onderneming gaat beginnen en wilt gaan werken op verschillende bouwwerkplaatsen is het wel zo handig om te beschikken over je eigen gereedschap en materiaal. Wellicht neem je op een gegeven moment ook kleinere klussen helemaal zelf aan en dan is het natuurlijk niet verstandig om dat allemaal te blijven lenen. Overweeg daarom zorgvuldig welk gereedschap echt onmisbaar is en wat je eigenlijk helemaal niet zo vaak nodig hebt. Het is immers niet noodzakelijk om direct ook alles te kopen wat je eventueel wel eens nodig zou kunnen hebben. Websites als Gereedschapcentrum.nl geven daar een mooi overzicht in. Bewaar ook altijd de bonnetjes, want de BTW kan uiteraard afgetrokken worden en dat kan soms behoorlijk wat geld schelen.

Bouw een netwerk op

Bouw een netwerk op met andere mensen die voor zichzelf werken. Op die manier kun je elkaar helpen bij bepaalde klussen en krijg je langzaam maar zeker steeds meer werk voor je onderneming. Veel klussen zijn namelijk veel geschikter om met twee of drie man te doen!

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!