Hoe digitaliseer ik het proces van inkoop tot betaling?

  • Technologie

Bij veel organisaties staat het optimaliseren van het inkoop tot het betalingsproces hoog op de agenda. Maar staat u als organisatie weleens stil bij het feit dat aankoop en betaling eigenlijk één proces zijn?

Hoe digitaliseer ik het proces van inkoop tot betaling?

Samenwerking tussen de verschillende afdelingen zoals inkoop en financiën is dan ook een zeer belangrijke succesfactor op dit gebied. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk binnenkomende facturen te matchen met de goedgekeurde bestellingen: een tijdrovende activiteit omdat alle bijbehorende documenten bij elkaar gezocht moeten worden voordat de factuur betaald kan worden.

Verschillende belangen en afhankelijkheid

Ondanks het belang van samenwerking zien we in de praktijk toch regelmatig dat de afdelingen inkoop en financiën weinig tot nauwelijks samenwerken. Verschillende belangen staan een goede samenwerking in de weg: inkoop wil besparen en onderhandelt met leveranciers over korting bij vroegtijdige betaling (dynamic discounting) terwijl de afdeling financiën het geld graag zo lang mogelijk binnen wil houden om het werkkapitaal te verbeteren. Daarentegen zijn inkoop en financiën wél afhankelijk van elkaar. Zo is het de taak van inkoop afdeling om te onderhandelen met leveranciers en contracten af te sluiten en is het de taak van de financiële afdeling om te controleren of de facturen overeenkomen met de gemaakte afspraken.

Voordelen van één proces van aankoop tot betaling

  1. Meer controle over uw uitgaven
  2. Vroegtijdig inzicht over besteedbaar vermogen
  3. Verbetering goedkeuringsproces
  4. Signaalfunctie bij overschrijding budget met proactieve benadering

Bent u al zover om over te stappen?

Met een goed ingericht proces wordt het hele traject, van inkoop tot levering van de goederen en de betaling van de factuur, automatisch afgehandeld. Wilt u ook volledige controle over uw uitgaven? Automatiseer uw factuurverwerkingsproces en maak met uw financiële administratie een efficiency slag.

Meer informatie over SIMAC:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!