Hoe je met ‘clean’ productie de houdbaarheid van producten verlengt

  • Agrofood & Biobased

Produceren met minder conserveermiddelen wordt langzaam de standaard, maar hoe kun je dan toch de houdbaarheid optimaliseren en de voedselveiligheid en kwaliteit waarborgen? ‘Clean’ productie is het antwoord.

Hoe je met ‘clean’ productie de houdbaarheid van producten verlengt

Voor optimale houdbaarheid en voedselveiligheid is het beheersen van temperatuur en lucht cruciaal. De HACCP wetgeving schrijft niet voor niets voor dat bedrijven in de voedingsindustrie moeten streven naar een binnenklimaat met een hygiënische omgeving, koeling en extra ventilatie. Met andere woorden: er moet kritisch gekeken worden naar de producttemperatuur, de temperatuur in de ruimte en de temperatuur de vrijkomt bij het productieproces. Deze moeten allen in balans zijn om het risico op overdruk, onderdruk en/of condensatie te beperken.

Balans tussen overdruk, onderdruk en condensatie

Om de voedselveiligheid optimaal te waarborgen is het van groot belang om warmte en andere ongewenste stoffen die tijdens het proces vrijkomen af te voeren. Bij het afzuigen van deze lucht ontstaat er echter een ander probleem: onderdruk. Hierdoor komen ongecontroleerde luchtstromen met schimmels en bacteriën tot stand die de voedselveiligheid en houdbaarheid weer in gevaar brengen.

Gefilterde lucht in combinatie met overdruk is een oplossing om dit probleem te tackelen, maar deze systemen blijken in de praktijk niet altijd naar behoren te werken. Met als gevolg dat er alsnog ongefilterde lucht binnenkomt. Jaarlijks service en onderhoud is daarom van groot belang. Maar dan ben je er nog niet, want houdt het huidige klimaatsysteem rekening met condensatie? De praktijk wijst uit dat veel bedrijven niet stilstaan bij de gevolgen hiervan.

Optimale voedselveiligheid en betere houdbaarheid

Wil je de houdbaarheid van producten verlengen zonder (nog) meer conserveringsmiddelen in de producten te verwerken dan is de grootste winst te behalen in het optimaliseren van het klimaat. Wanneer de balans tussen overdruk, onderdruk en condensatie optimaal is ben je ervan verzekerd dat je produceert in een zo schoon mogelijk klimaat. Met als gevolg dat je de voedselveiligheid optimaal kunt garanderen én je de houdbaarheid van producten kunt verlengen.

Meer informatie over COLT INTERNATIONAL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!