Hoe kies je goede, duurzame koffie voor op het werk?

  • Innovatie & MVO

Nederlanders drinken graag koffie op het werk. Daarom wil je als onderneming voor goede, lekkere koffie zorgen, zodat je werknemers daarvan kunnen genieten. Maar heb je ook al nagedacht over duurzame koffie op het werk?

Hoe kies je goede, duurzame koffie voor op het werk?

Als je bedrijf het belangrijk vindt om een positieve bijdrage aan de wereld te leveren, dan kunnen ethische overwegingen een doorslaggevende factor zijn. Met duurzame koffie lever je een positieve bijdrage aan mens en natuur. De keuze voor duurzame koffie draagt dan ook direct bij aan het realiseren van je MVO-doelstellingen. Alleen, wat is duurzame koffie eigenlijk? Hoe kies je goede, duurzame koffie? En hoe duurzaam zijn bekende merken eigenlijk? Dat legt Waterlogic je in dit artikel uit.

Wat is duurzame koffie?

Duurzame koffie is koffie die op verantwoorde wijze geteeld wordt. Men streeft daarbij naar een balans tussen mens en milieu. Kies je voor duurzame koffie op het werk, dan ben je ervan verzekerd dat bij de productie van koffie rekening wordt gehouden met mens en milieu. Denk daarbij aan goede omstandigheden voor de koffieboeren en arbeiders. Ze verdienen vaak weinig en hebben te maken met allerlei slechte werkomstandigheden. Zo is de teelt van koffie fysiek gezien erg belastend. En bestrijdingsmiddelen zorgen geregeld voor gezondheidsklachten.

Daarnaast is de productie van koffie vaak slecht voor de natuur en het klimaat. Natuurlijke bossen worden gekapt om plaats te maken voor koffie-akkers, wat de biodiversiteit (planten en dieren) niet ten goede komt. Bovendien komen bestrijdingsmiddelen in de bodem terecht. En ook kunstmest zorgt voor vervuiling. Duurzame koffie begint dan ook bij de plantage. Het behoud en de verbetering van de biodiversiteit en ecosystemen staat daarbij centraal. En natuurlijk ook goede werkomstandigheden voor de telers en arbeiders. Kies je voor duurzame koffie, dan kies je dus voor eerlijke, verantwoorde koffie die goed is voor mens én milieu.

Duurzame koffie op het werk: waar moet je op letten?

Goede, eerlijke koffie vind je door op een aantal keurmerken te letten. Belangrijke keurmerken voor duurzame koffie in Nederland zijn Rainforest Alliance en UTZ. Deze keurmerken werken voor de duurzame teelt van koffie samen met de lokale boeren en dragen zo bij aan mens en milieu.

Rainforest Alliance besteedt vooral aandacht aan veilige werkomstandigheden en het behoud van de biodiversiteit en natuur. UTZ focust zich met name op de verbetering van de arbeidsomstandigheden en landbouwmethoden, maar ook natuurbescherming heeft de aandacht.

Sinds januari 2018 hebben UTZ  en Rainforest Alliance de krachten gebundeld. Eind 2019 komen ze met een nieuw, gezamenlijk kenmerk. Tot die tijd blijven de huidige keurmerken apart bestaan. Wil je dus voor de beste, duurzame koffie kiezen, kijk dan naar koffie die van beide keurmerken is voorzien.

Kies voor (h)eerlijke, duurzame koffie op het werk

Zoals je aan de hand van dit artikel begrijpt, is duurzame koffie belangrijk voor mens en milieu. Wil je als onderneming je steentje daaraan bijdragen, kies dan voor (h)eerlijke, duurzame koffie op het werk. Er zijn allerlei koffiemachines voor op het werk die gebruikmaken van duurzame koffie. Wat dacht je bijvoorbeeld van BCoffee? Je kunt de koffiemachines van BCoffee niet alleen kopen, je kunt ze ook huren. Bovendien is duurzame koffie bij BCoffee de standaard. Het gehele BCoffee koffie-assortiment is namelijk van twee belangrijke keurmerken voorzien: Rainforest Alliance én UTZ. Zo weet je zeker dat de koffie op je kantoor uit verantwoorde teelt komt.

Meer informatie over WATERLOGIC:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!