Hoe leg je het beste (veilige) wifinetwerk aan?

  • Technologie

Of je nu een bedrijfsruimte hebt van waaruit je werkt of thuiswerkt, je bent zeker ten dele afhankelijk van een goed werkende internetverbinding. Niet alleen op een vaste pc, maar ook op je smartphone en eventuele laptop of tablet.

Hoe leg je het beste (veilige) wifinetwerk aan?

Daarvoor heb je dus goed wifi nodig. Maar hoe leg je het beste, veilige wifinetwerk aan zodat je ongehinderd kunt werken?

Het juiste abonnement

Je kunt alles nog zo op orde hebben, maar met het verkeerde abonnement wordt het nooit optimaal. Goedkoop is duurkoop. De maximale download- en uploadsnelheid is bij goedkope abonnementen doorgaans laag. Vaak betreft het internet via DSL, dus via de telefoonlijn. De maximale snelheid is daarbij al beperkt, en daar komt ook nog eens bij dat de afstand tussen jouw pand en de wijkcentrale die snelheid nog eens verder beperkt. Met kabelinternet of internet via glasvezel verzeker je jezelf van hogere snelheden en een stabielere verbinding. Glasvezelinternet is de meest stabiele vorm van internetverbinding én biedt een uploadsnelheid die even hoog is als de downloadsnelheid. Kijk dus wat je huidige abonnement biedt en sluit eventueel een nieuwe internetabonnement of in het geval van kabelinternet een alles in 1 internet abonnement met televisie af.

Router en beveiliging

Heb je wel een abonnement met een hoge downloadsnelheid, maar zie je het niet terug in de prestaties? Dan kan het zijn dat de router die je van je provider hebt gekregen zijn beste tijd heeft gehad. Vraag een nieuwe aan bij je provider. Let erop dat een router niet per se met sterke beveiliging uit de doos komt, dus wees zo verstandig om zelf handmatig voor betere beveiliging te zorgen. Maak naast een sterk wachtwoord ook gebruik van WPA2-AES-versleuteling. Geef ook je wifinetwerk een nieuwe naam, zodat hackers niet het type router kunnen herkennen aan de naam van het draadloos netwerk. Schakel daarnaast ook remote access, WPS en UPnP uit.

Router

Wifi-repeaters: niet nuttig

Veel mensen die er last van hebben dat het bereik van hun wifi op sommige plekke onvoldoende is, maken gebruik van een wifi-repeater om het signaal te verlengen. Dit heeft eigenlijk weinig zin, want een wifi-repeater vangt al een verminderd signaal op en geeft dat vervolgens ook nog eens gehalveerd door omdat hij niet tegelijkertijd kan zenden en ontvangen. Je kunt beter proberen of je je router op een meer strategische plek kunt plaatsen.

Access points: in feite een verlengstuk van de router

In bedrijfspanden is het tamelijk veelvoorkomend dat men gebruikmaakt van access points, en dit is wellicht ook een oplossing voor jou. Access points zijn in feite een soort routers die je met een kabel aansluit op de echte router en vervolgens ergens ophangt van waaruit hij het wifi-signaal doorgeeft. Het nadeel is dus dat je wel een kabel moet doortrekken, maar het voordeel is dat het signaal dat vanaf de locatie van het access point doorgegeven wordt op volle sterkte is.

Mesh-wifi

Een draadloos alternatief voor access points is mesh wifi. Dat is een system van verschillende zenders die een wifi-signaal uitzenden en samenwerken om een goede en stabiele dekking te creëren. Ze hoeven enkel op een stopcontact aangesloten te worden. Vervolgens moet je ze nog wel even met behulp van een app installeren, maar dan heb je wel goed internet door het hele pand.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!