Hoe trek ik goed personeel aan met secundaire arbeidsvoorwaarden?

  • Financieel & Juridisch

Door slim gebruik te maken van secundaire arbeidsvoorwaarden kun jij de beste werknemers aantrekken tegen een goede prijs. De secundaire voorwaarden worden samen met de primaire voorwaarden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.

Hoe trek ik goed personeel aan met secundaire arbeidsvoorwaarden?

Over primaire voorwaarden, zoals loon, arbeidsduur, vakantiedagen en werktijden worden altijd afspraken gemaakt. Meer vrijheid heb je in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Primaire arbeidsvoorwaarden

De basisafspraken die je met een werknemer maakt zijn de primaire arbeidsvoorwaarden. In ieder geval zijn dit afspraken over het salaris en werktijden. Daarnaast worden er vaak afspraken gemaakt over vakantiedagen, vakantiegeld, overwerk en onkostenvergoeding. Je hebt hier bepaalde verplichtingen in. Zo moet je naast het salaris, dat gelijk aan of hoger moet zijn dan het minimumloon, ook vakantiedagen en vakantiegeld toekennen. Vakantiedagen bedragen minimaal vier keer het aantal werkuren per week en het vakantiegeld is minimaal acht procent van het bruto jaarsalaris.

Een pensioenregeling is niet algemeen wettelijk verplicht en valt in veel gevallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je bedrijf zich aan een cao moet houden, kunnen er meer verplichtingen gelden. Binnen de cao kunnen extra primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden staan waaraan jouw bedrijf moet voldoen. Controleer dus altijd of er voor jouw bedrijf een cao geldt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden kun je extra afspraken maken met jouw werknemers. Dit worden de secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd. Naast het salaris en overige verplichtingen bied je nog wat extra's. Op deze manier kun je een functie binnen jouw bedrijf aantrekkelijker maken. Hierdoor trek je sneller goede werknemers aan en motiveer je huidige werknemers om hun best te blijven doen. Dit kan je veel winst opleveren. Er zijn vele manieren waarop je de primaire arbeidsvoorwaarden aan kunt vullen. Denk hierbij aan het geven van een dertiende maand, een prestatiebeloning of een leaseauto. Ook een laptop of tablet van de zaak met snel en onbeperkt internet behoort tot de mogelijkheden.

Kerstpakketten en cadeaus kun je als secundaire arbeidsvoorwaarden vastleggen in een contract of personeelshandboek. Ook kun je deze af en toe spontaan als extraatje geven om je personeel te verrassen. Ten slotte kiezen steeds meer bedrijven ervoor op een opleidingsbudget of trainingen, cursussen en workshops aan te bieden aan hun medewerkers. Zeker millennials vinden persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk.

Maak slim gebruik van secundaire arbeidsvoorwaarden

Bedenk goed welke secundaire arbeidsvoorwaarden jij kunt en wilt bieden. Als je een jong bedrijf hebt met jonge werknemers is een pensioenregeling vaak nog geen harde eis bijvoorbeeld. Door secundaire arbeidsvoorwaarden slim in te zetten, zoals een leaseauto of een gratis abonnement voor de sportschool, kun je deze werknemers wel binnen halen. Ook kun je er zo voor zorgen dat jouw werknemers een lager basisloon geaccepteerd wordt. Voor sommige bedrijven is het daarnaast praktisch om te werken met prestatiebeloningen zoals bonussen. Hierdoor koppel je het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer waardoor je minder snel financieel risico loopt als het even wat minder gaat.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!