Hoe veilig is jouw kantoor?

  • Zakelijke dienstverlening

In Nederland is het wettelijk geregeld dat werknemers recht hebben op een veilig werkplek. Dit geldt niet alleen voor uitvoerend personeel op bijvoorbeeld een bouwplaats of in een fabriek, maar ook op kantoor. De wetgeving omtrent de veiligheid op de werkplek is vastgelegd in het Arbobesluit.

Hoe veilig is jouw kantoor?

Op kantoor zal de veiligheid waarborgen uiteraard wat gemakkelijker zijn dan op een bouwplaats, maar in principe geldt de Arbowetgeving voor iedere werknemer. Aan wat voor veiligheidsmaatregelen moet je denken als het om de veiligheid voor een kantoor gaat?

De werkruimte en de arbeidsmiddelen

Wettelijk is bepaald dat werknemers op kantoor voldoende ruimte moeten hebben om te zitten en ruimte hebben om hun werk uit te voeren. Zo moet de ruimte die een werknemer op kantoor heeft minimaal vier vierkante meter zijn. Ook moet er minimaal één vierkante meter aan ruimte zijn voor het nodige schrijf- en leeswerk. Werk je achter een computer dan heb je ook recht op één vierkante meter ruimte voor een plat beeldscherm en twee vierkante meter als het een ander soort beeldscherm betreft. In een vergaderruimte geldt een ruimte van twee vierkante meter per persoon. Ook is het belangrijk dat je voldoende beenruimte onder je bureau hebt en dat je gebruik kunt maken van een bureaustoel dat aan bepaalde ergonomische vereisten voldoet.

Noodgevallen

Hoewel veel veiligheidseisen vaak enkel op papier staan, wordt in de praktijk bij noodgevallen vaak bewezen of de eisen correct zijn uitgevoerd. Alle nooduitgangen moeten vrij te betreden zijn en de nooduitgang mag niet afgesloten zijn door obstakels, zodat iedereen veilig de werkplek kan verlaten. Het is in het kantoorgebouw verplicht om een brandtrap of een vluchtladder te hebben. Een vluchtladder moet ook regelmatig gecontroleerd worden, zodat je hem ook op het moment van een noodgeval goed kunt uittrekken. Ook moeten in het hele kantoorgebouw voldoende brandblussers of blushaspels hangen.

Binnenklimaat

De arbeidsplek mag in relatie tot de temperatuur niet tot schade aan de gezondheid leiden. In de regel is het zo dat een ideale kantoortemperatuur tussen de 19° en de 26° Celsius ligt. Ook moet de werkplek voldoende geventileerd worden. Dit kan door middel van muurroosters, maar ook ventilatieroosters in de ramen. Ook moet een medewerker beschermd worden tegen tocht. Een bekende oplossing hiervoor zijn bijvoorbeeld dubbele deursluizen bij de receptie.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!