Hoe vergroot ik mijn personeelstevredenheid

  • Arbeidsmarkt

Het werven, selecteren en inwerken van personeel kost een hoop energie en tijd. De tevredenheid van je personeel is daarom heel belangrijk. Vooral in sectoren waarbij het hard werken is, zoals de bouw. Wij delen drie tips om de personeelstevredenheid te vergroten. Medewerkers zijn immers de ambassadeur van jouw organisatie!

Hoe vergroot ik mijn personeelstevredenheid

1. Geschikte werkkleding

In sommige sectoren is de juiste werkkleding onmisbaar. Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om dit aan te schaffen. Overweeg daarom om je personeel te voorzien van goede werkschoenen. Deel ook een aantal tips, zodat de werkschoenen goed worden onderhouden en de levensduur wordt verlengd. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Deel daarom speciaal reinigingsmiddel uit zodat de levensduur van veiligheidsschoenen wordt verlengd. Dit kan bijvoorbeeld met ledervet. Hiermee zorg je ervoor dat het leer van goede kwaliteit blijft en dat maakt de kans op scheuren kleiner. Voor het aanbrengen van het vet kun je een borstel of (oude) doek gebruiken. Laat het ledervet altijd enige tijd intrekken nadat het is aangebracht. Zo kunnen je medewerkers goed gekleed aan het werk.

2. Ondersteun ontwikkeling

Een bore-out is net zo gevaarlijk als een burn-out. Bij een bore-out lijdt het personeel onder verveling in het werk. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij routematige werkzaamheden of werk dat onder het niveau van de werknemer ligt. De symptomen lijken erg op die van een burn-out, zoals vermoeidheid en depressiviteit. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat personeel ziek wordt en uitvalt. Dit wil je natuurlijk niet. Een manier om een bore-out te voorkomen is door ontwikkeling te ondersteunen. Dit kan zowel on-the-job als off-the-job. Bied coaching en opleidingsmogelijkheden aan binnen het bedrijf. Dan kunnen medewerkers – die behoefte hebben aan meer uitdaging – zich ontwikkelen binnen het bedrijf. Het interessanter maken van de werkinhoud zorgt voor toekomstperspectief, waardoor de personeelstevredenheid wordt vergroot.

3. Motiveer onderlinge binding

Werknemers brengen vaak de hele dag, van 9 tot 5, met elkaar door. Maar dat betekent niet per se dat het team heel hecht is. Vaak blijft werk toch werk. Dat is zonde, want een sterk teamverband zorgt voor betere resultaten en binding met het bedrijf. Versterk daarom de onderlinge binding door middel van teamactiviteiten. Denk aan een bedrijfsborrel of teamuitjes. Heb je geen financiële middelen voor externe uitjes? Geen nood. Ook het vieren van goede resultaten heeft een positief effect op de medewerkerstevredenheid. Een interne borrel of een klein presentje draagt al bij aan de tevredenheid op de werkvloer.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!