Hoe weerbaar is jouw bedrijf tegen digitale aanvallen?

  • Technologie

Digitale veiligheid staat bij veel ondernemers laag op de prioriteitenlijst. Zeker nu in deze coronatijd zijn veel ondernemers bezig met ‘overleven’ en besteden ze minder aandacht aan cybersecurity. Dat maakt ze de ideale prooi voor cybercriminelen.

Hoe weerbaar is jouw bedrijf tegen digitale aanvallen?

Vooral kleinere ondernemers onderschatten dit vaak en gaan pas over tot actie als het kwaad al geschied is. Het Digital Trust Center van de Rijksoverheid ontwikkelde 5 handige basisprincipes die je helpen veilig digitaal te ondernemen.

Cybercrime in het mkb

Steeds meer kleinere en middelgrote bedrijven zijn slachtoffer van cybercrime. De risico's lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt.

Meer dan de helft (55%) van alle mkb’ers is in 2019 één keer of vaker slachtoffer geworden van cybercrime. De gemiddelde kosten per incident bedragen in Nederland precies € 300.000. Bij bedrijven die ‘cyberready’ zijn, is de gemiddelde schadelast € 100.000 lager dan bij bedrijven die dat niet zijn. Dat bleek uit internationaal onderzoek van verzekeraar Hiscox.
Kortom: tijd om aan de slag te gaan met de digitale veiligheid van je bedrijf!

De 5 basisprincipes (bron: Digital Trust Center)

  1. Inventariseer kwetsbaarheden - Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risicoanalyse. Bij risico's kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
  2. Kies veilige instellingen - Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch 'aan' staan.
  3. Voer updates uit - Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie. En als dat niet kan, voer dan een actief ‘patchbeleid’.
  4. Beperk toegang - Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang nodig is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of vertrekt.
  5. Voorkom virussen en andere malware - Er zijn 4 manieren om malware te voorkomen: stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!