Houd uw waterinstallatie veilig

  • Industrie

Brabant Water doet er alles aan om u veilig en schoon drinkwater te leveren. Nadat het water uw watermeter is gepasseerd, bent u zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. Daarom is het belangrijk om uw waterinstallatie goed te onderhouden en regelmatig te controleren.

Houd uw waterinstallatie veilig

Om u op weg te helpen heeft Brabant Water de vier belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet.

Het leidingwater van Brabant Water is van altijd van goede kwaliteit. Dat is belangrijk, want betrouwbaar drinkwater is van belang voor de volksgezondheid. Bij particulieren, maar ook bij (grote industriële) organisaties zoals de uwe. Brabant Water levert u gegarandeerd schoon en veilig water. Voor de kwaliteit van het water ná de watermeter bent u zelf verantwoordelijk. Met deze tips blijft uw waterinstallatie veilig en up-to-date.

1. Ken uw installatie

Wanneer u precies weet hoe uw installatie in elkaar zit, is het voor u gemakkelijker om uw installatie te onderhouden, controleren en beheren. Zorg daarom dat er installatietekeningen, aansluitschema’s en toesteloverzichten met hun beveiligingen aanwezig zijn en dat deze up-to-date zijn.

2. Check de doorstroming

Zorg ervoor dat het water regelmatig door alle leidingen stroomt en laat ook leidingen of kranen die niet vaak gebruikt worden, iedere week even stromen. Het is ook van groot belang dat u ‘dode’ leidingen afkoppelt. Wanneer hierin langdurig water blijft staan, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit.

3. Controleer de beveiligingstoestellen en keerkleppen

Drinkwater dat eenmaal de meter is gepasseerd, mag absoluut niet teruggeperst of teruggeheveld worden in het openbare drinkwaternet. Het is dus van groot belang dat u jaarlijks uw keerkleppen en andere beveiligingstoestellen controleert op een juiste werking. Ook een verkeerd geplaatst toestel of keerklep kan problemen opleveren. De inspecteurs van Brabant Water adviseren u graag over de juiste plaatsing.

4. Stel een meetprogramma op

Heeft u een drinkwaterreservoir om pieken en dalen in de waterbehoefte op te vangen of behandelt u drinkwater voor consumptieve doeleinden (bijvoorbeeld ontharding), dan bent u verplicht een meetprogramma uit te voeren. Een hiervoor geaccrediteerd laboratorium kan dit onderzoek voor u uitvoeren.

Met deze vier tips kunt u zelf veel doen om de veiligheid en de kwaliteit van het drinkwater in uw installatie hoog te houden. 

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!