Houd verzuim onder controle!

  • Arbeidsmarkt

Weet u welke weg u dient te bewandelen als één van uw medewerkers ziek wordt? Het tijdelijk uitvallen van een werknemer is niet alleen lastig, maar kan ook zeer kostbaar zijn. Het werk moet overgenomen worden, er ontstaat productieverlies en u moet ziektekosten vergoeden.

Houd verzuim onder controle!

Verzuimbegeleiding (eerste spoor re-integratie)

Om de kosten van ziekte en verzuim zo laag mogelijk te houden, wilt u natuurlijk dat uw werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. In veel gevallen is er slechts sprake van kortdurend ziekteverzuim en kan dat ook gewoon, maar soms zijn er psychische of fysieke beperkingen, zoals een burnout, een blijvende blessure of een ongeval, waardoor een medewerker niet meer zijn eigen functie kan uitoefenen of zelfs niet meer bij uw bedrijf kan blijven werken. Accessio Verzuim & Re-integratie BV begeleidt de werknemer samen met u terug naar de werkvloer of we bekijken alternatieven om de werknemer buiten uw organisatie terug op de arbeidsmarkt te plaatsen.

Tweede spoor Re-integratie

Als de werknemer, door ziekte of beperkte belastbaarheid, niet meer in zijn huidige functie óf op een aangepaste of nieuwe werkplek binnen uw organisatie terug kan keren, dan gaan we het tweede spoor in. Dit geldt ook voor boventallige werknemers. Via outplacement, detachering en re-integratie vinden zij vaak alsnog een geschikte baan. “We begeleiden de werknemer op het gebied van loopbaankeuzes, zorgen voor sollicitatietrainingen, helpen bij het opstellen van het CV en nemen ze aan de hand wat betreft social media, want iemand die lange tijd niet heeft gesolliciteerd, komt in een nieuwe (digitale) wereld terecht. We sturen vooral op zelfredzaamheid, maar nodigen de werknemer ook op kantoor uit om naar een nieuwe baan te zoeken. Die persoonlijke benadering hanteren we ook bij de werkgever. Daarom werken we vooral regionaal (West-Brabant, Zeeland). We komen graag aan tafel om de stand van zaken door te bespreken of om advies te geven over de omgang met de werknemer”, licht Willem Waasdorp, Mede-eigenaar en Adviseur Arbeidsmobiliteit bij Accessio Verzuim & Re-integratie BV, toe.

Begeleiding van werkgever en werknemer

Waasdorp: “Wij ondersteunen de werkgever bij de documentenstroom waar hij maximaal 104 weken mee te maken krijgt en onderhouden de verzuim- en herstelmeldingen bij de verzekeraar en het UWV. Wij bellen met de werknemer, nodigen hem uit voor een bezoek aan de bedrijfsarts en zorgen dat alle wettelijke stappen op het juiste moment worden genomen, zodat alles verantwoord en soepel verloopt. Als je de procesgang niet goed volgt, krijg je namelijk te maken met financiële schade: een werknemer verzuimt langer dan nodig, je hebt productiviteitsverlies, je moet als werkgever loon doorbetalen en externe kracht inhuren om het werk op te vangen. Als arbeidsdienst proberen we de schade voor beide partijen zo beperkt mogelijk te houden.”

Derde spoor Re-integratie

Op het moment dat een werknemer langer dan 2 jaar ziek is, komt hij terecht bij het UWV voor een WGA of WIA-uitkering. “Voor een werkgever houdt het hier niet op. De kosten van die uitkering kunnen namelijk nog tot 10 jaar worden doorberekend aan de werkgever. Dus werkhervatting blijft belangrijk. De werkgever blijft hier bij betrokken en ook de werknemer heeft er belang bij om terug te keren tot de arbeidsmarkt. Hij houdt namelijk de verplichting om te solliciteren en een uitkering is altijd lager dan loon”, aldus Waasdorp.

Contactabeurs Brabant en Zeeland

De adviseurs Arbeidsmobiliteit van Accessio Verzuim & Re-integratie BV helpen u om verzuim in de hand te houden. Met een deskundig re-integratiebeleid beperkt u de duur van het verzuim, u voorkomt conflictsituaties en imagoschade en het helpt u bij een soepel en verantwoord verloop van het proces. Wilt u het verzuim in uw organisatie meer onder controle krijgen? Neem gerust contact op met Willem Waasdorp, adviseur Arbeidsmobiliteit via 0165 – 745 245 of breng een bezoek aan ons stand op de Contactabeurs op 8-9-10 november 2016 bij de Zeelandhallen in Goes.

Accessio verzuimintegratie

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over ACCESSIO ARBEIDSDIENSTEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!