Hulp nodig bij de social return verplichting? Schakel een PSO gecertificeerd schoonmaakbedrijf in

  • Zakelijke dienstverlening

Een verlengstuk van ieder bedrijf. Zo ziet eigenaar Jos Veens van Maas en Waal Schoonmaak het werk van zijn circa 150 medewerkers. Het specialistische werk vraagt om een stukje opleiding en stevige kennis van zaken. De medewerkers komen met name over de vloer bij bedrijven uit het Rivierengebied.

Hulp nodig bij de social return verplichting? Schakel een PSO gecertificeerd schoonmaakbedrijf in

Zo’n elf procent van zijn personeelsbestand, heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Veens werkt al jaren met deze mensen. Behalve personeel dat vanwege een handicap het werk niet meer honderd procent kan uitvoeren, werkt Veens ook met Wajongeren en herintreders. De keuze deze mensen mee te laten draaien in zijn bedrijf, is voor Veens heel vanzelfsprekend. “Het werk dat wij doen, leent zich hier uitstekend voor. Wanneer iemand de juiste begeleiding krijgt en er is een match, dan zijn deze medewerkers ontzettend trouw.”

Zelf niet de deskundigheid in huis

Wie een bedrijf runt en het lastig vindt om geschikt werk te vinden voor mensen met een beperking, kan hen aan de hand van schoonmaakwerk alsnog aan zich verbinden. Veens noemt een voorbeeld: “De Coöperatieve Veiling in Zaltbommel, vertelde ons zelf niet de deskundigheid in huis te hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het schoonmaakwerk te zetten, terwijl ze die mensen wel graag zou laten meedraaien. Die deskundigheid en ervaring hebben wij wel in huis. Daarom maken onze mensen uit het doelgroepen register op deze locatie de bedrijfsruimtes schoon.” 

Precies dezelfde output

Een wisselwerking die ook voor de klanten van Maas en Waal Schoonmaak uitkomst biedt. “De output die onze klanten krijgen, is uiteindelijk precies hetzelfde. Daar maken wij ons ook sterk voor, dat ook deze mensen optimaal functioneren.” Veens ziet wel een belangrijke voorwaarde: “In de allereerste plaats moeten ze wíllen schoonmaken. Gaan ze eenmaal het vak leren, dan sturen we ze nooit alleen op pad. Wij bereiden hen stevig voor en stellen iedereen in staat het schoonmaakdiploma te behalen.”

Eigen plekje in de kantine

De directeur ziet de relaties met zijn klanten dankzij deze vorm van samenwerken duurzamer worden. De mensen uit deze doelgroep, worden vaak onderdeel van de organisatie waar ze aan de slag mogen. “In Zaltbommel bijvoorbeeld, hebben onze mensen een eigen plek in de kantine. Datgene waartoe iemand nog in staat is, weten we zo volledig mogelijk te benutten.” 

Prestatieladder Socialer Ondernemen

Een groot deel van de mensen uit de doelgroep, zijn Wajongeren voor wie het lastig is geschikt werk te vinden. Veens ziet ze graag, want hij merkt dat hij ze nog van alles kan leren. Doordat Veens werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, staat hij inmiddels op de tweede trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Deze ladder laat zien in welke mate een organisatie duurzaam socialer onderneemt ten opzichte van andere organisaties binnen dezelfde grootteklasse.

Social return verplichting

Klanten van Maas en Waal Schoonmaak die mensen uit de doelgroep laten schoonmaken, voldoen hiermee aan hun social return verplichting. Dat kan flinke voordelen opleveren. Denk aan een aanbestedingsprocedure, waarbij steeds vaker de voorwaarde geldt dat vijf procent van de aanneemsom wordt besteed aan social return.

Aanbestedingsprocedure

Het levert de klanten van Veens een direct commercieel voordeel op. In de aanbestedingsprocedure geven ze aan dat zijn bedrijf onderdeel is van het plan van aanpak. Een win-winsituatie voor alle betrokken partijen. De klant van Veens voldoet aan de social return verplichting, dankzij Maas en Waal Schoonmaak die aan alle voorschriften voldoet. 

Focus op de regio

Scheepswerven, veevoeder- en grondverzetbedrijven, scholen, gemeenten, zwembaden: In het Rivierengebied bestaan inmiddels nog maar weinig locaties die Veens en zijn medewerkers niet van binnen hebben gezien voor vloeronderhoud, specialistische reiniging of bijvoorbeeld glasbewassing. “De focus ligt inderdaad op de regio. We komen overal, behalve in ziekenhuizen.”

Specialistische vaardigheden

Sommige werkzaamheden vereisen specialistische vaardigheden. “Absoluut, denk aan het onbemande tankstation waar na de schoonmaak een pomp moet worden gereset. Of de zuiveringsinstallatie, die na het spoelen opnieuw moet worden ingesteld.” Veens besluit: “Het gebeurt op tijd en het is op tijd klaar. Die garantie, daar staan we voor.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over MAAS & WAAL SCHOONMAAK- EN BEDRIJFSDIENSTEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!