Impact van onderzoek verduidelijken: vertel je verhaal maar maak er geen PR van

  • Onderwijs & Training

Hoe maak je duidelijk wat de impact is van praktijkgericht onderzoek? Zeker niet alleen door aantallen publicaties, studenten, klanten of innovaties te vinken. Maar vooral ook door erover te vertellen, over wat het onderzoek heeft opgeleverd.

Impact van onderzoek verduidelijken: vertel je verhaal maar maak er geen PR van

“Vertel die verhalen uit de verschillende perspectieven, van onderwijs tot onderzoeker.” Dat stelt Daan Andriessen, lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek aan Hogeschool Utrecht tijdens een webinar en debat over dit onderwerp.

De aanleiding van de dag is kraakhelder, aldus dagvoorzitter en organisator Douwe-Frits Broens. “We hebben gemerkt dat er binnen het Lectorenplatform Biobased Economy een duidelijke behoefte is na te denken over wat de impact is van het onderzoek en hoe we die impact kunnen meten.”

Andriessen liet daar geen misverstand over bestaan voor een online gehoor van zo’n kleine dertig belangstellenden. Hij verwees naar het model dat hij ontwikkelde: Practice-based Research Impact Measurement and Evaluation (PRIME), waarbij onderzoeken, leren, maken en veranderen gerelateerd worden aan kennis-, persoons-, systeem- en productontwikkeling.

Andriessen: ‘Wat levert het onderzoek het onderwijs, de onderzoekers zelf en de maatschappij op?’

Vertel op basis daarvan de verhalen die duidelijk maken wat de impact van het onderzoek is op de verschillende terreinen. “Wat levert het onderzoek het onderwijs, de onderzoekers zelf en de maatschappij op?” Overigens spreekt Andriessen liever over doorwerking in plaats van het volgens hem wat eenzijdige impact, er is immers vaak sprake van wederzijdse invloed tussen onderzoek en werkveld.

Is het dan zo simpel? Dat ook weer niet, blijkt uit vragen uit het gehoor en ook uit de op de presentatie volgende paneldiscussie. “Ik ben bang dat het een pr-verhaal wordt,” sprakt Jan Peter Nap, lector Life Sciences en Duurzame energie aan Hanze Hogeschool, zijn angst uit.

Lees het complete verslag op de website van Centre of Expertise Biobased Economy. 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!