In 4 stappen naar een duurzaam bedrijfsinterieur

  • Zakelijke dienstverlening

Groen is de nieuwe interieurtrend. Niet in kleur, maar in duurzame interieuroplossingen. Steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid in duurzaam ondernemen. Het interieur kan daarin niet achterblijven voor een positieve en inspirerende indruk.

In 4 stappen naar een duurzaam bedrijfsinterieur

In 4 stappen geeft projectinrichter Homint tips om het bedrijfsinterieur te verduurzamen.

Duurzaam projectmeubilair

Een duurzaam interieur kan niet zonder bijpassende meubels. Meubilair dat ontworpen en geproduceerd is met oog voor het milieu. Zoals duurzaam horeca meubilair of projectmeubilair. Door het gebruik van duurzame materialen en milieuvriendelijkere productieprocessen leveren deze meubels een belangrijke bijdrage aan het duurzame bedrijfsinterieur. Voorbeelden zijn meubels gemaakt van (FSC)hout, bamboe, riet, rotan en het gebruik van duurzaam textiel, zoals linnen, katoen en wol. Let bij de aanschaf van duurzame meubels op de minimale levensduur, de gebruiksintensiviteit en ga na of onderdelen de komende jaren bij te bestellen zijn. Kies meubels die qua kleur- en materiaalgebruik bij elkaar passen zodat het meubilair flexibel ingezet kan worden. Dit zorgt ervoor dat de meubels voor een langere tijd te gebruiken zijn.

Focus op hergebruik

Zo min mogelijk weggooien, dat is de gedachte achter circulair inrichten. De focus ligt op hergebruik waarbij het de bedoeling is om oude materialen continu opnieuw te gebruiken. Weggooien is geen optie. Kijk ten eerste naar welke meubels en materialen hergebruikt kunnen worden en neem dit als uitgangspunt. Maak van oude deuren nieuwe tafelbladen en kies bijvoorbeeld voor stoelen gemaakt van gerecyclede Pet flessen. Steek verouderde meubels in een nieuw jasje door ze opnieuw te stofferen of op te laten knappen. Een likje verf doet al wonderen. Recycle oude materialen en meubels zoveel mogelijk of kies voor circulair meubilair. Bij de productie van dit meubilair is erop gelet dat ieder onderdeel opnieuw gebruikt kan worden. Er hoeft dus niks meer weggegooid te worden.

Vloeren en wanden

Met alleen duurzaam meubilair is het interieur nog niet compleet verduurzaamd. Hoe zit het bijvoorbeeld met de vloeren en wanden? Ook hier kunnen duurzame keuzes gemaakt worden. Zoals wandbekleding van FSC-hout, bamboe wandpanelen, kalkverf op de wanden of andere milieuvriendelijke verf waar geen chemische stoffen bij vrij komen.

Bij milieuvriendelijke vloeroplossingen wordt al snel aan kurk of bamboe gedacht, maar ook duurzaam geproduceerde tapijttegels en vinyl zijn uitstekende oplossingen. Hou bij het kiezen van vloeren rekening met de gebruiksintensiviteit en levensduur. Kies voor een vloer die zo lang mogelijk meegaat, een lage milieubelasting heeft en op een zo natuurlijk mogelijke manier afgebroken kan worden.

LED verlichting

Om het bedrijfsinterieur in de spotlights te zetten kies je voor LED verlichting. Dit is velen malen duurzamer dan traditionele verlichting. Sterker nog, LED verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting omdat de lampen minder energie verbruiken, een langere levensduur hebben en geen giftige stoffen bevatten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!